28 Ιούνιος 2016, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2016, 12:37

Βιωματικός περίπατος στην Ελευσίνα των Μικρασιατών

  • Βιωματικός περίπατος στην Ελευσίνα των Μικρασιατών
    Ο βιωματικός περίπατος «Routes on Roots / Διαδρομές στις Ρίζες» στον Συνοικισμό της Ελευσίνας γίνεται στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016, και εντάσσεται στην ευρωπαϊκή δράση «Meeting the Odyssey»

Έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τότε που ξεριζωμένοι Μικρασιάτες έφτασαν στην Ελευσίνα, τη μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας στην οποία κατέληγε η Ιερά Οδός. Δίπλα στις αρχαίες κολόνες, οι παράγκες των προσφύγων και ο αγώνας για το χτίσιμο μιας νέας ζωής.

Αυτή η αντίφαση αποτελεί και την έμπνευση για τον σκηνοθέτη Ευριπίδη Λασκαρίδη και την ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ.

Για περίπου δέκα ημέρες, και μέσα από μια δημιουργική συνάντηση με το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας, τα μέλη της ομάδας μπήκαν στα σπίτια του Συνοικισμού και έμαθαν τις ιστορίες των προσφύγων. Όλα αυτά έγιναν υλικό για τον βιωματικό περίπατο «Routes on Roots / Διαδρομές στις Ρίζες» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:45, με αφετηρία το Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας και με τη συμμετοχή των ίδιων των ίδιων των κατοίκων του Συνοικισμού.

Ο βιωματικός περίπατος, που γίνεται στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016, εντάσσεται στην ευρωπαϊκή δράση «Meeting the Odyssey». Πρόκειται για μια συνεργασία ανάμεσα σε έντεκα καλλιτεχνικούς οργανισμούς από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Παίρνοντας ως αφορμή το ταξίδι του Οδυσσέα, 40 καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες ξεκίνησαν με το ιστορικό σκάφος «Hoppet» από τη Βαλτική και κατέληξαν στη Μεσόγειο.


Υπό το πρίσμα του σύγχρονου Προσφυγικού, η ομάδα εστιάζει στις αφηγήσεις των κατοίκων της γειτονιάς

Στις πόλεις που καταπλέει το σκάφος οι καλλιτέχνες καταγράφουν τις σύγχρονες Οδύσσειες των Ευρωπαίων πολιτών, και με βάση αυτό το υλικό δημιουργούν τέσσερις μεγάλες παραστάσεις και μια σειρά από instant performances, οι οποίες είναι προϊόν διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς καλλιτέχνες.

Στην Ελευσίνα, η ομάδα του «Meeting the Odyssey» μαζί με την ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ και το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας ανοίγουν ένα διάλογο γύρω από τα ζητήματα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.

  • Ο βιωματικός περίπατος «Routes on Roots / Διαδρομές στις Ρίζες» θα ξεκινήσει στις 19:45 από το Λαογραφικό Μουσείο Μικρασιατών (Λαμψάκου 13, Άνω Ελευσίνα). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά λόγω του περιορισμένου αριθμού των ατόμων που μπορούν να ξεναγηθούν απαιτείται κράτηση θέσης στο 210 5565613.