1 Ιούλιος 2016, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2016, 11:38

Πετιμέζι από μούρα – Μια ποντιακή υπερτροφή

  • Πετιμέζι από μούρα – Μια ποντιακή υπερτροφή

Στον Πόντο, κυρίως στις μεσόγειες περιοχές, κατά μήκος του ρου του Λύκου ποταμού, ευδοκιμούν οι μουριές, τα φρούτα των οποίων αποτελούν πρώτη ύλη για πολλά γλυκίσματα, ένα από τα οποία το πετιμέζι.

Τα μέσα του Ιουνίου, στις περισσότερες περιοχές, είναι η περίοδος που ωριμάζουν τα μούρα, τα οποία συλλέγουν οι νοικοκυρές και μετά από διαδικασία βρασμού παράγουν το περίφημο πετιμέζι μούρων.

Σύμφωνα με την παράδοση, το πετιμέζι μούρων αποτελεί μια πλήρη τροφή και συμπληρώνει το τραπέζι των κατοίκων του Πόντου κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ υπάρχουν απόψεις που το θέλουν ακόμα και... φάρμακο σε ορισμένες γαστρεντερολογικές και ουρολογικές παθήσεις.

Ο καθηγητής της γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου των Κοτυώρων (Ordu Üniversitesi), Αλί Ισλάμ, ανέφερε ότι το πετιμέζι είναι φάρμακο για αρκετές ασθένειες, ενώ προτείνει σε όλους να καταναλώνουν δυο κουταλιές πετιμέζι τη μέρα για να νιώθουν δυνατοί και φρέσκοι. 

Όσο για την τιμή του, ξεπερνά τις 50 λίρες Τουρκίας, που σημαίνει περίπου 20 ευρώ το κιλό.

Το πετιμέζι κάνει επίσης καλό και προτείνεται η κατανάλωσή του από μικρά παιδιά, εργάτες, αθλητές, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ βοηθάει στο αίμα και στην επούλωση τραυμάτων και πληγών της στοματικής κοιλότητας.

Gallery