5 Σεπτέμβριος 2013, 10:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:08

Τζαμί και πάλι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;

  • Νέα τουρκική πρόκληση μέσα στην Αγία Σοφία

Την έντονη αντίδραση του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Όπως αναφέρει η Hurriyetdailynews, σε ανακοίνωση του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα τονίζεται ότι ενισχύεται το σενάριο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιεργείται στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί" τονίζεται.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν λίγους μήνες ένας τούρκος πολίτης είχε υποβάλλει στην Εθνοσυνέλευση αίτημα για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επικρίνει παράλληλα ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό των Τουρκικών Αερογραμμών "Skylife", φέτος τον Αύγουστο, που τιτλοφορείτο "Αγία Σοφία: Το Τζαμί των Σουλτάνων" και στο οποίο αναφερόταν στην επιστροφή του μουσείου στην πρότερη "πνευματική αύρα" ως τζαμί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι το άρθρο αυτό είχε μια μονοδιάστατη προσέγγιση της ιστορίας, κάτι που είναι "απαράδεκτο".

"Η επιλεκτική παρουσίαση της αληθινής ιστορίας της Αγίας Σοφίας, μιας ιστορίας που μεταμόρφωσε έθνη και πολιτισμούς, είναι απαράδεκτη" αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι σε τζαμί έχουν μετατραπεί ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας.

Μέχρι το 1930 στο χώρο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη γίνονταν μουσουλμανική προσευχή, ενώ το 1934 το μεγαλοπρεπές κτίσμα έγινε μουσείο και από τότε το επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Πηγή: nooz.gr