27 Ιούνιος 2016, 16:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2016, 15:47

Πλήρης αποκατάσταση σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

  • Πλήρης αποκατάσταση σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας
    Ανακοινώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για την επικείμενη συμφωνία (φωτ.: EPA)

Ισραήλ και Τουρκία αποφάσισαν πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων, δίνοντας τέλος στην εξάχρονη διαμάχη τους η οποία είχε αρχίσει το 2010, λόγω της επέμβασης Ισραηλινών κομάντο σε τουρκικό πλοιάριο που κατευθυνόταν στη Γάζα, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε 10 Τούρκους ακτιβιστές ανθρωπιστικής οργάνωσης. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετενιάχου τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα το οποίο θα δώσει ώθηση στην ισραηλινή οικονομία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω της συμφωνίας θα επιτραπεί στην Τουρκία να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς, καθώς και να πραγματοποιεί έργα υποδομής.

Το Ισραήλ θα πληρώσει επίσης 20 εκατ. δολάρια αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του τουρκικού πλοιαρίου «Μαβί Μαρμαρά». 


Από την επέμβαση στο «Μαβί Μαρμαρά». Εικονίζεται Ισραηλινός κομάντο τραυματισμένος. Οι κομάντο σκότωσαν 10 ακτιβιστές (φωτ.: EPA)

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί επισήμως την Τρίτη, ανακοινώθηκε με ταυτόχρονες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Βενιαμίν Νετανιάχου, από την Άγκυρα και τη Ρώμη αντίστοιχα. Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε επίσης ότι Τουρκία και Ισραήλ θα ανταλλάξουν εκ νέου πρεσβευτές το συντομότερο δυνατόν.

Οι δύο χώρες ήταν για δεκαετίες στενοί φιλοδυτικοί σύμμαχοι στο χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ