27 Ιούνιος 2016, 16:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2016, 10:54

«Τ’ Αελουτροπί, τ’ Αγιαννί’» από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

  • «Τ’ Αελουτροπί, τ’ Αγιαννί’» από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»
    Βρέθηκαν και διασκέδασαν με το μυαλό στην πατρίδα... (φωτ.: Κων. Παυλίδης)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τ’ Αελουτροπί’, τ’ Αγιαννί» στον Άγιο Γεώργιο Καπανδριτίου. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η προσέλευση του κόσμου από διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας. Διοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και ο Δήμος Ωρωπού (αντιδήμαρχος Μίμης Βελτανιώτης). Την εκδήλωση στήριξε ο Δήμος Καλλιθέας, ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς» και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνανιτών εκ Πόντου «Αξέχαστες Πατρίδες».

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες άφησαν την πατρίδα τους την Κερασούντα, και ειδικά την Κεπέκλησα και το Τσαγράκ, και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της μητέρας Ελλάδας.

Από το 1922 μέχρι σήμερα πολλές από αυτές τις οικογένειες χωρίστηκαν και έχασαν κάθε επικοινωνία μεταξύ τους· κάποιοι βρέθηκαν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και άλλοι στην Αττική και στο Καπανδρίτι.


Ο ιερέας που τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση με ντόπιους νέους που δεν είναι Πόντιοι αλλά φέρουν την ποντιακή φορεσιά και χορεύουν

Η Κεπέκλησα ή Κεπέκλησε ή Κεπέκλησια είναι ένα κεφαλοχώρι πάνω στον ποταμό Γιαγλίτερε. Ο δρόμος ακολουθεί το ποτάμι μέχρι το Τσαγράκ’ που βρίσκεται νοτιότερα της Κεπέκλησας. Από τις 300 οικογένειες του χωριού Γόζμπικιν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις σφαγές των Τούρκων μόνο τριάντα και από τις 285 οικογένειες του χωριού Αρμενοχώρ’ μόνον οκτώ!

Τα χωριά της Κεπέκλησσιας: Αρμενοχώρ’, Γαράκινιν, Γόζμπικιν, Εμλετίνον, Λειβάδια, Μοναστήρ’, Παλχάν, Πελετούχ, Ρακάν. Τα χωριά περί το Τσαγράκ: Αρεατζίκ, Γενίκιοϊ, Μεξέν, Τσάρσουρεν.

Κάποτε γεννήθηκε η ιδέα της επανασύνδεσης αυτών των οικογενειών· οικογένειες Κανακίδη, Υφαντίδη, Καστανίδη, Καζαρίδη κ.ά. Ο τόπος θα ήταν το Καπανδρίτι, και ειδικότερα ο προαύλιος χώρος της πετρόκτιστης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, την οποία σχεδίασε και έκτισε το 1966 ο πρωτομάστορας εκ Πόντου, Χαράλαμπος Υφαντίδης. Χρησιμοποίησε μάλιστα πέτρα ίδια με εκείνη της πατρίδας στον Πόντο.


Το γλέντι στο Καπανδρίτι (βίντεο: Κων. Παυλίδης)

Η εκδήλωση του Σαββάτου ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, για τις ψυχές των προγόνων που κατάφεραν να ριζώσουν στη μεγάλη πατρίδα, την Ελλάδα, καθώς και στους συντοπίτες, που τους αποδέχθηκαν και τους έδειξαν τη συμπαράστασή τους, για να σταθούν στα πόδια τους. Μνημονεύτηκαν και αυτοί που εργάστηκαν στο ναό του Αγίου Γεωργίου (Πανίκας Αμανατίδης, Κωστίκας Κουρταλίδης, Ευάγγελος Ντάσης) και ο Κεπεξώτης πρωτομάστορας Χαράλαμπος Υφαντίδης.

Ακολούθησε χαιρετισμός και ιστορική αναφορά του προέδρου των «Αργοναυτών-Κομνηνών» Θεόφιλου Καστανίδη, ενώ έγινε και ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στους παρευρισκόμενους προέδρους σωματείων.

Οι καλλιτέχνες Ηλίας Αβραμίδης, Ανέστης Ιωακειμίδης, Γιάννης Σαλωμίδης, Αλέξανδρος Κοπαλάς, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Τσάτσος, Παντελής Νικολαΐδης, Άκης Κοπαλάς, Νικόλας Μουστάκας και Γιώργος Παγώνης δημιούργησαν μοναδική ατμόσφαιρα, και το κέφι εκτινάχθηκε στα ύψη.

Τα μουσικά όργανα άλλαζαν και οι χοροί δεν σταμάτησαν μέχρι τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε αυτή η εκδήλωση να καθιερωθεί και από τις δύο περιοχές, και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν και τα αδελφά σωματεία από την Αττική, των οποίων τους προέδρους συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.

Κωνσταντίνος Γ. Παυλίδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ25
ΙΟΥΝΙΟΣ
2016