27 Ιούνιος 2016, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2016, 12:16

Οργή στην Άγκυρα για τον Πάπα που μίλησε για Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Οργή στην Άγκυρα για τον Πάπα που μίλησε για Γενοκτονία των Αρμενίων
    Ο Πάπας Φραγκίσκος αφήνει ένα λουλούδι στο μνημείο του Ερεβάν που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτ.: EPA / Maurizio Brambatti)

Την προηγούμενη φορά που ο Πάπας αναφέρθηκε σε Γενοκτονία των Αρμενίων, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Βατικανό για τουλάχιστον δέκα μήνες. Αυτή τη φορά, στον απόηχο και της αναγνώρισης από τη Γερμανία, οι εκ νέου αναφορές του Πάπα Φραγκίσκου είχαν σαν αποτέλεσμα την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αρμενία και μιλώντας ενώπιον του προέδρου και του διπλωματικού σώματος της χώρας, τόνισε ότι η σφαγή του 1915 ήταν μια σχεδιασμένη γενοκτονία, με στόχο την εξαφάνιση των Αρμενίων.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση· ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τσανικλί, χαρακτήρισε την αναφορά του ποντίφικα ως «σχόλια πολύ ατυχή», και είπε ότι κουβαλούν τη «νοοτροπία των Σταυροφοριών». Σημείωσε δε ότι ο όρος αυτός δεν συνάδει με την αλήθεια. «Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Το ξέρουμε όλοι, όλος ο κόσμος το γνωρίζει και το γνωρίζουν και οι Αρμένιοι», είπε χαρακτηριστικά.