27 Ιούνιος 2016, 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2016, 10:22

Τι είπε ο Τζορτζ Όσμπορν για το Brexit

  • Τι είπε ο Τζορτζ Όσμπορν για το Brexit
    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Brian Southwick)

Τα σαρωτικά απόνερα του τσουνάμι που έχει προκαλέσει στις διεθνείς χρηματαγορές το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, επιχείρησε να σταματήσει σήμερα το πρωί ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν με παρέμβασή του.

«Η βρετανική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Έχουμε ισχυρά σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, πριν από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. 

Παράλληλα έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Λονδίνο θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης όταν θα είναι έτοιμο. «Μόνο η Βρετανία μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Κατά την άποψή μου, πρέπει να το κάνουμε όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις νέες διευθετήσεις που επιζητούμε με τους ευρωπαίους γείτονές μας», εξήγησε ο Τζορτζ Όσμπορν.


Ο Τζορτζ Όσμπορν με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι (φωτ.: Bank of England)

Βεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι από την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης εάν χρειασθεί.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους του, τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς και τις ηγεσίες των μεγάλων βρετανικών χρηματοπιστωτικών θεσμών.

«Ήμασταν έτοιμοι για το απροσδόκητο και είμαστε εξοπλισμένοι για ό,τι συμβεί», διαβεβαίωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα αποσαφηνίσει εάν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος τις προσεχείς ημέρες.