27 Ιούνιος 2016, 00:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούνιος 2016, 00:43

Ισπανία: Ανατροπή των exit polls – Ενισχυμένο το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι

  • Χωρίς Ραχόι η Σύνοδος του Νότου
    Ο Μαριάνο Ραχόι (φωτ.: EPA / Angel Diaz)

Ενισχυμένο βγήκε το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, διαψεύδοντας τα exit polls, που έδειχναν συρρίκνωση της δύναμής του και σημαντική ενίσχυση του συνασπισμού της ριζοσπαστικής αριστεράς των Ποδέμος.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδεικνύεται νικητής των εκλογών κερδίζοντας 136 έδρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο υπολείπεται της κυβερνητικής αυτοδυναμίας των 176 εδρών. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί τη δεύτερη θέση, εξασφαλίζοντας 86 έδρες ενώ οι Ποδέμος παραμένουν στην τρίτη θέση με 71 έδρες. Τέταρτη δύναμη το φιλελεύθερο Κόμμα των Πολιτών με 32 έδρες.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, η Ισπανία παραμένει μπροστά σε μία σχεδόν ίδια κατάσταση με εκείνη που ξημέρωσε την επαύριο της εκλογικής αναμέτρησης του Δεκεμβρίου. Γεγονός που καθιστά εξαιρετικά παρακινδυνευμένη την όποια πρόβλεψη για το κυβερνητικό σχήμα της επόμενης μέρας.

Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι τα επίσημα αποτελέσματα διέψευσαν πλήρως την αρχική εικόνα που προβλήθηκε από τη δημοσίευση των δημοσκοπήσεων έξω από τις κάλπες.