26 Ιούνιος 2016, 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2016, 18:29

Το μήνυμα ενότητας των ορθόδοξων εκκλησιών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

  • Το μήνυμα ενότητας των ορθόδοξων εκκλησιών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
    Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
  • Το μήνυμα ενότητας των ορθόδοξων εκκλησιών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
    Από την προσέλευση των προκαθήμενων των ορθόδοξων εκκλησιών στον Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
  • Η Εκκλησία της Ελλάδας τιμά τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
    Στιγμιότυπο αρχείου από τις εργασίες της Ιεράς και Μεγάλης Συνόδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Μήνυμα ενότητας των ορθόδοξων εκκλησιών έστειλε για μία ακόμα φορά από τα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπου τελέστηκε Πατριαρχικό Συλλείτουργο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την αγιότητα, την ενότητα την καθολικότητα και την αποστολικότητα της εκκλησίας.

Τόνισε ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας και την αποστολή της μπροστά στις εξελίξεις και τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Επισήμανε ότι οι πανορθόδοξες συνοδικές αποφάσεις πρέπει να ενταχθούν στη ζωή των κατά τόπους εκκλησιών, να κοινοποιηθούν στις ιερές αρχιεπισκοπές και μητροπόλεις σε εκκλησίες και μονές να συζητηθούν στις εκκλησιαστικές και θεολογικές σχολές, να εισαχθούν στην κατήχηση και παιδεία της νεότητας και να καρποφορήσουν στην ποιμαντική διακονία και στις δράσεις της εκκλησίας σε όλο τον κόσμο.

«Η διαδικασία αποδοχής και εφαρμογής των θεσπισμάτων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της ορθοδόξου εκκλησίας αποτελεί ουσιαστική έκφραση της συνοδικής αυτής ταυτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο συμμετείχαν όλοι οι προκαθήμενοι των εκκλησιών που βρέθηκαν στα Χανιά για την Αγία Σύνοδο και επίσης εκπρόσωποι ξένων εκκλησιών, το σύνολο των τοπικών αρχών και πλήθος πιστών.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Κατά την προσέλευση καθενός εκ των δέκα προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου απελευθερωνόταν στον ουρανό ένα περιστέρι.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των εργασιών της και υποστήριξε ότι «σε μια εποχή που η έννοια και η αξία της συνεργασίας φαίνεται να υποχωρεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος με την ενότητα της μετέφερε το διαχρονικό μήνυμα της Ορθοδοξίας προς την ανθρωπότητα».