26 Ιούνιος 2016, 17:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούνιος 2016, 16:47

To Brexit διαλύει τους Εργατικούς στη Βρετανία – «Βροχή» παραιτήσεων στελεχών

  • To Brexit διαλύει τους Εργατικούς στη Βρετανία – «Βροχή» παραιτήσεων στελεχών
    Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Χίλαρι Μπεν μιλά στο BBC μετά την αποπομπή του από τον αρχηγό του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν (φωτ.: EPA / Will Olver)

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, μετά την υπερίσχυση του Brexit και τη συνακόλουθη παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί επτά οικειοθελείς παραιτήσεις στελεχών του κόμματος, μελών της λεγόμενης σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών, που δείχνουν το δρόμο της εξόδου στον αρχηγό του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

 Έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους οι σκιώδεις υπουργοί Μεταφορών Λ. Γκρίνγουντ, Εκπαίδευσης Λ. Πάουελ, Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κ. Μακάρθι,  Νεολαίας Γκλόρια Ντε Πιέρο, Υγείας Χέιντι Αλεξάντερ, Σκωτζέζικων Υποθέσεων Ι. Μάρεϊ και η γραμματέας Οικονομίας Σ. Μαλχότρα.

Η Ντε Πιέρο μάλιστα φέρεται, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, να απέστειλε επιστολή στον Τζέρεμι Κόρμπιν, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει στην ικανότητά του να οδηγήσει τους Εργατικούς σε νίκη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Είχε προηγηθεί η αποπομπή του επικεφαλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χίλαρι Μπεν, η οποία φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Να προχωρήσει άμεσα το Brexit
Την ίδια ώρα ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος φαίνεται να χορεύουν στο ρυθμό του Brexit, μετρώντας συνέπειες. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέταξαν ένα κείμενο με το οποίο καλούν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας του, πριν από την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Αυτό αναφέρει τουλάχιστον δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, την Κυριακή 26 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τη σειρά του κάλεσε κι αυτός τον Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει ήδη από την Τρίτη τη διαδικασία εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο Σουλτς εκτιμά πως μια περίοδος αοριστίας «θα οδηγούσε σε επιπλέον ανασφάλεια και θα κινδύνευε η απασχόληση».