25 Ιούνιος 2016, 14:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2016, 14:39

Ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζητούν επανάληψη του δημοψηφίσματος

  • Ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζητούν επανάληψη του δημοψηφίσματος

Πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές έχουν καταμετρηθεί στο διαδίκτυο, έπειτα από πρωτοβουλία Βρετανών με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα (μετά το Brexit). Οι πολίτες υποβάλλουν ηλεκτρονικά μια αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί νέα ψηφοφορία, αφού στο πρώτο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη κέρδισε το Brexit με 51,9% των ψήφων. Μια απόφαση που αφήνει τη χώρα βαθιά διχασμένη.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει το αίτημα από τη στιγμή που έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100.000 υπογραφές.

Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η αίτηση αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας που εμφανίσθηκαν με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος, κυρίως αυτές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, καθώς και της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Λονδίνου, από τη μια, και των περιφερειών των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου από την άλλη.