24 Ιούνιος 2016, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2016, 19:12

To Brexit γκρέμισε το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ανησυχία για τα ελληνικά ομόλογα

  • To Brexit γκρέμισε το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ανησυχία για τα ελληνικά ομόλογα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τη δική του... μαύρη Παρασκευή έζησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έκλεισε με την τρίτη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 30 ετών! Την ανηφόρα πήραν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς πλέον εντείνεται η αβεβαιότητα για την πορεία της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση των δανειστών απέναντι στη χώρα μας θα σκληρύνει, με το σκεπτικό ότι η σημασία του ελληνικού ζητήματος για την ευρωπαϊκή συνοχή περιορίζεται κατά πολύ μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε στις 534,78 μονάδες, κάνοντας ελεύθερη πτώση 13,42% και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 161.636.484 ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να κλείνουν στο limit down (-30%) ή ελάχιστα πάνω από αυτό. Διψήφιες απώλειες κατεγράφησαν, όμως, και σε πολλά «βαριά» χαρτιά του ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών. Συνολικά, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα 37,8 δισ. ευρώ, έναντι 44,04 δισ. ευρώ χθες, σημειώνοντας απώλειες που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ!

Η αναστάτωση των επενδυτών ήταν φανερή και στην αγορά ομολόγων. Όλη η περιφέρεια της Ευρωζώνης είδε τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων της να αυξάνονται, ενώ στην περίπτωση της χώρας μας το 10ετές ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε σε απόδοση το 9% και αργά το απόγευμα βρισκόταν λίγο χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα.