24 Ιούνιος 2016, 16:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2016, 15:26

ΕΕ προς Βρετανία: Αρχίστε σύντομα διαπραγματεύσεις για Brexit

  • ΕΕ προς Βρετανία: Αρχίστε σύντομα διαπραγματεύσεις για Brexit
    (Φωτ.: europa.eu)

Αποφασισμένοι να μην παρατείνουν την κρίση που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο κάλεσαν την Βρετανία να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε, ζητούν από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν.

Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά είναι σεβαστή, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα τόνισε ότι περιμένει από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να ενημερώσει για τις προθέσεις της και σημείωσε ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. Τέλος, ερωτηθείς αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά «όχι».