24 Ιούνιος 2016, 09:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούνιος 2016, 09:52

Δημοψήφισμα Βρετανία: Ανατροπή και Brexit δείχνουν τα αποτελέσματα!

  • Δημοψήφισμα Βρετανία: Ανατροπή και Brexit δείχνουν τα αποτελέσματα!
    Οπαδοί της αποχώρησης από την ΕΕ σε γιορτινή διάθεση (φωτ.: EPA)

Είναι τελικό και μη αναστρέψιμο. Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 51,9% έναντι 48,1% εκείνων που υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας. Ο αριθμός των καταμετρημένων ψηφοδελτίων αρκεί ώστε να «κλειδώσει» το αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου και να μην μπορεί να αναστραφεί.

Το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος στη Βρετανία οδηγεί την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά προκαλώντας πολιτικό σεισμό μέσα και πολύ περισσότερο έξω από τη Βρετανία.

Λονδίνο και Σκοτία ψήφισαν υπέρ της παραμονής όχι όμως και η βόρεια Αγγλία. Θετικό αποτέλεσμα στην αποχώρηση έδωσε η Ουαλία.


Πανηγυρισμοί από τον Νάιτζελ Φάρατζ

Χαράς ευαγγέλια για τον πρωτεργάτη του Brexit Νάιτζερ Φάρατζ ο οποίος χαιρέτισε την έκβαση του δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ως «ημέρα ανεξαρτησίας» και κάλεσε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που με πρωτοβουλία του διενεργήθηκε το δημοψήφισμα και ο οποίος στήριξε την παραμονή στην ΕΕ να παραιτηθεί «άμεσα». Οι προθέσεις Κάμερον δεν είναι ακόμα γνωστές.

Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό και υπό αυτή την έννοια δεν δεσμεύει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας παρά μόνο πολιτικά.

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 30ετίας έναντι του ευρώ έπεσε η στερλίνα ενώ τα χρηματιστήρια παγκοσμίως έκαναν βουτιά. Σύμφωνα με πηγή της Τράπεζας της Αγγλίας που επικαλούνται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το εποπτικό όργανο, η Προληπτική Ρυθμιστική Αρχή της Τράπεζας, βρίσκεται «σε στενή επαφή» με όλες τις τράπεζες ενόψει του ανοίγματος των αγορών.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 71,8%. Αυτό σημαίνει ότι πήγαν να ψηφίσουν 30 εκατομμύρια εκλογείς· το υψηλότερο ποσοστό από το 1992.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άνοιξε την όρεξη ομοϊδεατών του Φάρατζ και οπαδών της αποχώρησης από την ΕΕ. Από την Ολλανδία, ο ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς ζήτησε και στη χώρα του δημοψήφισμα ελπίζοντας σε ένα... Nexit, έξοδο δηλαδή του κράτους που φέρει το αρχικό Ν στην ολλανδική και λατινική ονομασία.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση «στη Γαλλία και στις άλλες χώρες της ΕΕ».

«Νίκη της ελευθερίας! Όπως το ζητώ εδώ και χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και τις χώρες της ΕΕ», έγραψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στο λογαριασμό της στο Twitter.