23 Ιούνιος 2016, 22:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2016, 21:35

Ποια είναι τα επίμαχα ζητήματα για τον εκλογικό νόμο

  • Ποια είναι τα επίμαχα ζητήματα για τον εκλογικό νόμο
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αύριο ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των... διερευνητικών επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Την πόρτα του Μαξίμου θα περάσουν τελευταίοι οι αρχηγοί της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού Βασίλης Λεβέντης και Σταύρος Θεοδωράκης αντίστοιχα, ενώ το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει η επίσημη πρόταση της κυβέρνησης.

Για την ώρα, τα σημεία σύγκλισης αφορούν: την ψήφο στα 17, το σπάσιμο των μεγάλων εδρών, την ψήφο στους ομογενείς (με την εκλογή ομογενών βουλευτών) ενώ ανοικτά παραμένουν το μπόνους, το όριο εισόδου στη Βουλή (αν και οι περισσότεροι συμφωνούν να υπάρχει) και φυσικά το πόσο αναλογικότερος θα είναι ο νέος εκλογικός νόμος. Ο πρώτος που πέρασε σήμερα την πόρτα του Μαξίμου ήταν ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ήταν αρκετά αιχμηρός περιγράφοντας μπροστά στις κάμερες τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών που «αναστενάζουν» από τα μέτρα. 

Παράλληλα, ρωτώντας τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά που έρχονται το φθινόπωρο, άκουσε να του λέει ότι δεν σκοπεύει να τα φέρει για να του απαντήσει ο γγ του ΚΚΕ ότι «ούτε τα άλλα σκόπευες αλλά τα έφερες»! Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, το ΚΚΕ παρέμεινε σταθερό στις απόψεις του για απλή και άδολη αναλογική χωρίς όριο εισόδου των κομμάτων.

Στη συνέχεια την πόρτα του Μαξίμου πέρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία τόνισε ότι «τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε» και πρόσθεσε ότι θα περιμένει την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί.

Η τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού ήταν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά για αλλαγή εκλογικού νόμου τώρα και ότι είναι ανοικτός μόνο στο θέμα του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών και της ψήφου των ομογενών που εξάλλου είναι πρόταση της ΝΔ. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εν μέσω φοροκαταιγίδας επιχειρεί να αποπροσανατολίσει. Αντίθετα στο Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις.