23 Ιούνιος 2016, 20:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2016, 19:43

Τουρκία: Ένα χρόνο φυλακή γιατί παρομοίασε τον Ερντογάν με το Γκόλουμ

  • Τουρκία: Ένα χρόνο φυλακή γιατί παρομοίασε τον Ερντογάν με το Γκόλουμ
    (Φωτ.: ΕPA)

Ένας άνδρας που παρομοίασε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το... Γκόλουμ από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Συγκεκριμένα, δικαστήριο της επαρχίας της Αττάλειας καταδίκασε τον Ριφάτ Τσετίν σε φυλάκιση ενός έτους με πενταετή αναστολή για προσβολή του προέδρου της Τουρκίας, μέσα από σχόλια και φωτογραφίες που είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, παρομοιάζοντας τον Ερντογάν με το «μικρόσωμο, γλοιώδες πλάσμα» της γνωστής τριλογίας του Τόλκιν.

Το 2014 ο Τσετίν είχε αναρτήσει στο Facebook ένα φωτομοντάζ όπου είχε συνδυάσει τρεις φωτογραφίες του Ερντογάν με το Γκόλουμ. Μιλώντας σε μια άλλη εφημερίδα, την BirGun, ο Τσετίν είπε ότι θα ασκήσει έφεση, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη ο Ερντογάν δεν ήταν ακόμη Πρόεδρος αλλά πρωθυπουργός της Τουρκίας. 

Το δικαστήριο αφαίρεσε από τον Τσετίν και την κηδεμονία των παιδιών του, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων σκιτσογράφοι αλλά και μια πρώην Μις Τουρκία) για προσβολή του Προέδρου Ερντογάν.