22 Ιούνιος 2016, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2016, 19:29

Κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

  • Κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
    Από την ομιλία του πρωθυπουργού στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Την άμεση κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Στρασβούργο μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού έρχεται σε μια συγκυρία όπου πέραν των πιέσεων από την Κομισιόν, οι Τούρκοι παίζουν περίεργα παιχνίδια με την Αγια-Σοφιά θέλοντας πιθανόν να εκβιάσουν την ανέγερση τζαμιού στην ελληνική πρωτεύουσα.

Επανειλημμένα άλλωστε, οι Τούρκοι αλλά και προσωπικά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχουν κατηγορήσει ανοιχτά την Αθήνα ότι δεν σέβεται τους μουσουλμάνους που ζουν εδώ, αποκρύπτοντας ότι οι ίδιοι μεθοδευμένα βεβηλώνουν ορθόδοξα μνημεία. Αποκορύφωμα της πρακτικής αυτής των Τούρκων είναι η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς μετά τυμπανοκρουσιών σε λατρευτικό χώρο στη διάρκεια του ραμαζανιού.

Κατά τα λοιπά στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην νεοφιλελεύθερη Ευρώπη λέγοντας ότι τα μνημόνια ωθούν τα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα στη μη εκπλήρωση των κοινωνικών υποχρεώσεων, προειδοποιώντας ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης να μετατραπεί από κείμενο συστάσεων σε κείμενο δράσεων και κατήγγειλε τη λιτότητα, τονίζοντας ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας και άλλων κρατών με υψηλά χρέη έγινε ακόμη μεγαλύτερη στη διάρκεια της κρίσης λόγω των υφεσιακών πολιτικών.