26 Ιούνιος 2016, 13:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2016, 15:59

Στη Θεσσαλονίκη προβολή ντοκιμαντέρ για τη συνοικία των Εξοχών

  • Στη Θεσσαλονίκη προβολή ντοκιμαντέρ για τη συνοικία των Εξοχών

Το πιο διάσημο προάστιο της Θεσσαλονίκης το 19ο αιώνα, τη συνοικία των Εξοχών, εικονογραφεί το ντοκιμαντέρ της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, το οποίο θα προβληθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 21:00, στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Η ιστορία της συνοικίας των Εξοχών», Θεσσαλονίκη (1885-1912). Το σενάριο και η παρουσίαση είναι του Βασίλη Κολώνα, η σκηνοθεσία του Γιάννη Σανιώτη και η διεύθυνση παραγωγής του Κώστα Μπλιάτκα.

Βασισμένο σε ερευνητικό πόνημα του Βασίλη Κολώνα, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ντοκιμαντέρ ανασυνθέτει την ιστορία της γοητευτικής συνοικίας της πόλης με τις επαύλεις και τις διώροφες κατοικίες αξιωματούχων, τραπεζιτών και βιομηχάνων και αποδίδει την ατμόσφαιρα της κοσμοπολίτικης και πολυεθνικής φυσιογνωμίας της πόλης πριν από 130 χρόνια. Ταυτόχρονα, προβάλει τη θεαματική αλλαγή του αστικού και οικιστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης.

Η συνοικία των Εξοχών βρίσκονταν έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, στο ανατολικό τμήμα της πόλης και οφείλει την ονομασία της στους ολάνθιστους κήπους και τις γεωργικές εκτάσεις που υπήρχαν εκεί. Στην εν λόγω περιοχή άρχισαν να κτίζονται στις δύο τελευταίες δεκαετίες του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα νεοκλασικές κατοικίες, αλλά και εντυπωσιακές βίλες, οι ονομαζόμενοι «Πύργοι».

Ιδιοκτήτες των Πύργων ήταν ευκατάστατοι πολίτες (Έλληνες, εβραίοι, μουσουλμάνοι, εξισλαμισμένοι Εβραίοι και άλλοι), που ασχολούνταν με μεταπρατικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, το σημαντικότερο κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Κεντρικός οδικός άξονας της συνοικίας ήταν η οδός Εξοχών, η σημερινή λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσει ο Βασίλης Κολώνας, ο οποίος θα αναφερθεί στην αρχιτεκτονική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης κατά την εντός αλλά και εκτός των τειχών ιστορία της, όπως και στη ραγδαία οικιστική εξέλιξη των ανατολικών περιοχών της πόλης. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν η αντιπρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.

Η παρουσίαση της ταινίας θα γίνει στον προαύλιο χώρο μεταξύ των δύο κτηρίων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Για τις ανάγκες της προβολής ο χώρος θα διαμορφωθεί σε υπαίθριο κινηματογράφο 300 θέσεων. Πριν και μετά την προβολή, τριμελές μουσικό σχήμα θα παρουσιάσει τζαζ συνθέσεις. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση για τους θεατές.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας». Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.