22 Ιούνιος 2016, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2016, 17:06

Περίπατος στην παραλία Θεσσαλονίκης με σονάτες του Μπετόβεν και τάνγκο του Πιατσόλα

  • Περίπατος στην παραλία Θεσσαλονίκης με σονάτες του Μπετόβεν και τάνγκο του Πιατσόλα
    Οι Sax Nouveau στις εκδηλώσεις του Μεγάρου Θεσσαλονίκης στην Παραλία

Τους μεγάλους και όμορφους εξωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία της πόλης, θέλει να ανοίξει για το κοινό η διοίκησή του, και με την ευκαιρία του καλοκαιριού διοργανώνει σειρά πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να λειτουργήσει ο εξωτερικός χώρος του ΜΜΘ ως πόλος έλξης, αλλά και ως σημείο αναφοράς για την παραλιακή περιδιάβαση των κατοίκων, η οποία έως σήμερα συνήθως ολοκληρώνεται πριν από το Μέγαρο.

Με συνθέσεις του Φίλιπ Γκλας, σονάτες του Μπετόβεν και τάνγκο του Άστορ Πιατσόλα μπορούν να εμπλουτίσουν τον απογευματινό περίπατό τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης σήμερα και αύριο (Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Ιουνίου) οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης.

Οι συναυλίες θα δοθούν στις 20:30 και θα έχουν δωρεάν είσοδο.

Τριάντα νέοι και ταλαντούχοι μουσικοί θα εγκαταστήσουν τα αναλόγιά τους στο πρόπυλο του κεντρικού κτηρίου (Μ1), στο χώρο μπροστά από την κύρια είσοδο. Εκεί με σαξόφωνα, βιολιά, βιόλες, κλαρινέτα και άλλα όργανα, τα οποία θα μεταφέρουν από τους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής στο εξωτερικό περιβάλλον, θα πλημμυρίσουν τη θαλάσσια αύρα με νότες μπαρόκ, κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης μουσικής.


Το κεντρικό κτήριο (Μ1) του Μεγάρου Θεσσαλονίκης

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εναλλακτικές συνθήκες ακρόασης παρακολουθώντας τις συναυλίες είτε όρθιοι είτε ακουμπώντας σε εσοχές του κτηρίου είτε καθισμένοι στο γρασίδι.

Πανδαισία μουσικής
Επτά σαξοφωνίστες, ηλικίας 16 έως 22 ετών, που φοιτούν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 20:30, συνθέσεις των Πάρι Παρασχόπουλου, Μοντέστ Μούσοργκσκι, Φίλιπ Γκλας, Ουίλ Γκρέγκορι, Πέδρο Ιτουράλδε και Γκάβιν Ουίτλοκ. Οι εν λόγω σαξοφωνίστες ανήκουν στο νεανικό μουσικό σχήμα Sax Nouveau, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Λυγερίδη, διατρέχει με τις εμφανίσεις του διάφορα είδη μουσικής (τζαζ, μπλουζ, funky, ethnic και κλασική).

Μία ώρα αργότερα δύο προικισμένοι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τη Σονάτα της Άνοιξης του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (έργο 24, για βιολί και πιάνο), το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε σολ ελάσονα του Λουίτζι Μποκερίνι και το Σκέρτσο Ταραντέλα του Χένρικ Βινιάφσκι (έργο 16, για βιολί και πιάνο).

Πρόκειται για τον Χριστόφορο Πετρίδη, 12 ετών, ο οποίος παίζει βιολί, και τη βραβευμένη σε διαγωνισμούς αδελφή του Μαρία-Έλλη Πετρίδου, 11 ετών, που ασχολείται με το βιολοντσέλο. Στο πιάνο θα τους συνοδεύει η Βαλέρια Χαριτίδου.

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 20:30, δεκατρείς μαθητές και μαθήτριες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και επτά φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα μεταφέρουν σε εξωτερικό περιβάλλον συνθέσεις μουσικής δωματίου, οι οποίες συνήθως ακούγονται σε μικρούς, κλειστούς χώρους. Αξιοποιώντας διάφορα όργανα, όπως κιθάρα, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, σαξόφωνο και κλαρινέτο, θα ερμηνεύσουν, συγκροτώντας δεκατρία διαφορετικά σύνολα, έργα προκλασικής, κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης μουσικής. Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σονάτες των Μπαχ, Μποκερίνι και Χέντελ, συνθέσεις των Γκούσταβ Μάλερ και Άστορ Πιατσόλα, αλλά και έργα των Χρήστου Σαμαρά και Γιάννη Κωνσταντινίδη.