23 Ιούνιος 2016, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούνιος 2016, 15:18

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Κύπρο στην Καλαμαριά

  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Κύπρο στην Καλαμαριά
    Ένα παιδί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο όπου κείτονται πεσόντες της εισβολής (φωτ.: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)

Εκδήλωση μνήμης και τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974, διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουνίου, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωνά Νικολάου, του δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη και εκπροσώπων ενώσεων και συλλόγων Κυπρίων στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Στις 19:30 θα γίνει παράκληση για τους αγνοουμένους στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου (πρώην στρατόπεδο Κόδρα) και θα ακολουθήσει συμβολική δενδροφύτευση και περιποίηση του «Άλσους των Αγνοουμένων».
  • Στις 20.30 η εκδήλωση συνεχίζεται με την κεντρική ομιλία του Ίωνα Νικολάου, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) και τους χαιρετισμούς των επισήμων, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία του συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη.

Πρόκειται για αφιέρωμα που αποτελεί μέρος του ορατορίου Τομή Πατρίδας / Το πνεύμα και στο χώμα λάμπει. Θα ερμηνεύσουν η υψίφωνος Κατερίνα Μακρή και ο βαρύτονος Θεόδωρος Πάντζιος, ενώ θα απαγγελθούν και στίχοι του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Θα ακολουθήσουν κυπριακοί παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Καλλίστη» Καλαμαριάς.