22 Ιούνιος 2016, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούνιος 2016, 15:08

Για τέταρτη ημέρα καίει η φωτιά στην Κύπρο (βίντεο)

  • Για τέταρτη ημέρα καίει η φωτιά στην Κύπρο (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
  • Για τέταρτη ημέρα καίει η φωτιά στην Κύπρο (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει για τέταρτη ημέρα το όρος Τρόοδος στην Κύπρο. «Σήμερα ξημέρωσε μια καλύτερη μέρα», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κούγιαλης, ο οποίος από νωρίς βρισκόταν στο συντονιστικό κέντρο στη Γαλατά.

Από αέρος επιχειρούν 18 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αριθμούν 50 οχήματα και πάνω από 350 πυροσβέστες.

Το κύριο μέτωπο, στο οποίο και επικεντρώνονται οι προσπάθειες, είναι αυτό που απειλεί τις κοινότητες Καννάβια και Αγία Ειρήνη. Στη μάχη με τις φλόγες σήμερα ρίχτηκαν και τρία γαλλικά αεροσκάφη που έφτασαν στην Πάφο. Από τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» επιχειρούν επίσης δύο αεροσκάφη που έφτασαν από το Ισραήλ, ένα ιταλικό Καναντέρ, δύο βρετανικά ελικόπτερα και δύο ελληνικά Σούπερ Πούμα.

Η Τουρκία πρότεινε στην Κύπρο να στείλει και εκείνη βοήθεια, ωστόσο η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι για να δεχθεί τη συνδρομή της θα πρέπει οι δυνάμεις «να ενταχθούν στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού», με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκαν σε αυτόν τα μέσα που έστειλαν το Ισραήλ, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία.

Η Άγκυρα, όμως, απέρριψε τον όρο που έθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Θέλαμε να στείλουμε δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά την ευαίσθητη κατάσταση που αντιμετωπίζει, θέλει να κερδίσει πλεονεκτήματα. Ζήτησε να κατεβούν τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του νότου. Η Τουρκία τέτοιο όρο δεν μπορεί να τον αποδεχθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με μήνυμά του στο Facebook, γραμμένο στα ελληνικά, ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε τα συλλυπητήρια της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το θάνατο των δύο δασοπυροσβεστών, Μάριου Αριστοτέλους και Ανδρέα Σοφοκλέους.

Το υπουργικό συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, θα θέσει επί τάπητος το σχέδιο στήριξης των πληγέντων αλλά και το σχέδιο ταχείας αναδάσωσης. Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου μιλώντας σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Κύπρο, μετά το Σαϊτά το 2007.