25 Ιούνιος 2016, 14:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούνιος 2016, 12:47

Ένα δέντρο στον Πόντο 4.000 ετών!

  • Ένα δέντρο στον Πόντο 4.000 ετών!
    (Φωτ.: arkeofili.com)

Ένας ίταμος ηλικίας άνω των 4.000 ετών ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Ζόνγκουλντακ του Εύξεινου Πόντου προκαλώντας το θαυμασμό της παγκόσμιας φυσιολατρικής κοινότητας.

Ο ίταμος του Ζόνγκουλντακ φέρεται να έχει ηλικία 4.112 ετών και να συγκαταλέγεται στα πέντε αρχαιότερα δέντρα του κόσμου!

Ο ίταμος ή τάξος η ραγοφόρος, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα αυτοφυές κωνοφόρο που συνδέεται και με... δηλητηριώδεις θρύλους. Μυθολογικά ήταν αφιερωμένος στις Ερινύες, οι οποίες τιμωρούσαν τους ανθρώπους με τη χρήση του δηλητηρίου του· με το δηλητήριό του φέρεται εξάλλου να εμπότιζε τα βέλη της η θεά Άρτεμις.


Βίντεο από το σημείο. Αν και στα τουρκικά, η αίσθηση είναι κατανοητή ανεξαρτήτως κατανόησης της αφήγησης

Η ηλικία του ιτάμου του Πόντου υπολογίστηκε με τη μέθοδο των δακτυλίων, σε εργαστήριο, από τους Ερτζάν Οκτάν του Τμήματος Δασολογίας του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου Καραντενίζ (της Μαύρης Θάλασσας) και Μουράτ Γιλντίζ από την εταιρία Anturia Consulting.


Ο κορμός του πανάρχαιου δέντρου που η γέννησή του ανάγεται στην Εποχή του Χαλκού

Οι αρμόδιες Αρχές της περιοχής ενημερώθηκαν από ντόπιους για το δέντρο και ακολούθησαν οι αναγκαίες μελέτες. Η περιοχή γύρω από το δέντρο κυρήχτηκε εθνικό μνημείο όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτων Βεϊζέλ Έρογλου.