22 Ιούνιος 2016, 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2016, 16:46

Η αρχαία Νικομήδεια σημαντικότερη από την Έφεσο;

  • Η αρχαία Νικομήδεια σημαντικότερη από την Έφεσο;
    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικομήδειας όπου εκτίθεται ευρήματα ανασκαφών

Επτά ισχυρότατοι σεισμοί στην ιστορία της Νικομήδειας (İzmit) προκάλεσαν απώλειες και σοβαρές καταστροφές, διέσωσαν όμως κάτω από τόνους χώμα αρχαιολογικούς θησαυρούς που αποκαλύπτονται ο ένας μετά τον άλλον κατά την τελευταία 15ετία ανασκαφών στην πόλη.

Συνολικά, 138 ευρήματα έχουν έρθει στο φως από την πόλη που βρίσκεται στον μυχό του Αστακηνού Κόλπου στην Προποντίδα, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη.

Τα στοιχεία για τις ανακαλύψεις έδωσε ο διευθυντής Τουρισμού της περιφέρειας Κοτζάελι, Αντνάν Ζαμπουρκάν, αποκαλύπτοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet ότι οι ανασκαφές θα διευρυνθούν για να περιλάβουν και τον συνοικισμό Τσουκουρμπάγ, όπου φέρεται να υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για την αρχαιολογική σκαπάνη. Απαιτείται πάντως προηγουμένως η απαλλοτρίωση γαιών και κτισμάτων.

Η Νικομήδεια, μια πόλη με ζωή 3.000 χρόνων, μητρόπολη της Βιθυνίας και του Πόντου επί ρωμαϊκής εποχής, μπορεί να εξελιχθεί σε μια δεύτερη Έφεσο, είπε ο Ζαμπουρκάν.

«Δεν αποκλείεται να φέρουμε στο φως έναν αρχαιολογικό χώρο μεγαλύτερο από εκείνον της Εφέσου».

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Ζαμπουρκάν είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη πέτρινης κλίμακας με 17 σκαλοπάτια, η οποία χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή· είναι ηλικίας 2.000 ετών.