25 Ιουνίου 2016, 11:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2016, 11:22

Ανατολίτικοι κεφτέδες φούρνου

  • Ανατολίτικοι κεφτέδες φούρνου

Στην υφή και στα αρώματα, αυτοί οι μεγάλοι κεφτέδες θυμίζουν κεμπάπ. Το μίγμα τους πρέπει να είναι σφιχτό, αλλά πολύ αφράτο. Αν η μυρωδιά από το τσιμένι δεν μας αρέσει (θυμίζει παστουρμά), μπορούμε να το παραλείψουμε, αν και το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο μυρωδάτο.

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος 2 φορές από τη μηχανή του κιμά
  • 250 γρ. κιμάς πρόβειος, περασμένος 2 φορές από τη μηχανή του κιμά
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, μαζί με το ζουμί του
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτριες φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε γάλα και καλά στυμμένες
  • 4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • ελάχιστο μπούκοβο (ή πιπέρι καγιέν)
  • 1 κ.γ. τσιμένι (μοσχοσίταρο), τριμμένο – θα το βρούμε στα μπαχαράδικα
  • 1 κ.γ. σουμάκι (ρους) – θα το βρούμε στα μπαχαράδικα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα δύο είδη κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, μαζί με το ζουμί του. Ζυμώνουμε για 1-2΄ και στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ, το αυγό, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη στυμμένη ψίχα ψωμιού, την τριμμένη φρυγανιά, την πάπρικα, το μπούκοβο (ή το πιπέρι καγιέν), το τσιμένι, το σουμάκι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά, για περίπου 5΄, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό, αλλιώς προσθέτουμε 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την στην επιφάνεια του μίγματος, και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30΄.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Πλάθουμε το μίγμα σε μεγάλους κεφτέδες, βάρους περίπου 45 γρ., και τους δίνουμε σχήμα σαν σουτζουκάκια.
  4. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί, αραδιάζουμε τους κεφτέδες και τους ψήνουμε για 20-25΄, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, χωρίς να τους γυρίσουμε, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, παραμένοντας σφιχτοί αλλά αφράτοι. Εναλλακτικά, μπορούμε να τους ψήσουμε στο γκριλ για 10΄ από κάθε πλευρά, σε ένα από τα ψηλά ράφια, γυρίζοντάς τους μία φορά.


Σερβίρουμε με αραβικές, κυπριακές ή ελληνικές πίτες (για σουβλάκι), ελαφρώς ψημένες στο γκριλ.

  • Πηγή: gastronomos.gr (συνταγή: Αλέξανδρος Γιώτης | φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος)