21 Ιούνιος 2016, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2016, 12:23

Στο τραπέζι των θεσμών από σήμερα τα εργασιακά

  • Στο τραπέζι των θεσμών από σήμερα τα εργασιακά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το βαρύ πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά (συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός κ.ά.), που θα αποτελέσει το μεγάλο αγκάθι της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα

Το πόρισμα για τις αλλαγές στα εργασιακά πρέπει να παραδοθεί τέλος Αυγούστου, ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Η οκταμελής επιτροπή (που έχει θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας, σε συμφωνία με τους θεσμούς) θα υποβάλλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό, τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το πόρισμα της Επιτροπής θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και αυτό γιατί το νέο Εργασιακό είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης η οποία πρέπει να κλείσει τον συγκεκριμένο μήνα.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο 62χρονος Ολλανδός καθηγητής Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ Ζαν Φαν Ουρς, ο οποίος ήταν και διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Εργατολόγων την περίοδο 2011-2014. Στην επιτροπή συμμετέχει μόνο ένας Έλληνας, ο καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης.