21 Ιούνιος 2016, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2016, 10:24

Δύο νεκροί από τη φωτιά στην Κύπρο

  • Δύο νεκροί από τη φωτιά στην Κύπρο
    (Φωτ.: Philenews / ΡΙΚ)

Δύο νεκροί δασοπυροσβέστες και δεκάδες στρέμματα πευκοδάσους στάχτες είναι ο τραγικός απολογισμός της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στην Κύπρο. 

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, μετά από τον δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, πατέρα πέντε παιδιών, έχασε τη μάχη με το θάνατο και ο δεύτερος δασοπυροσβέστης Μάριος Αριστοτέλους, 44 ετών που είχε τραυματιστεί από την ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος τους, στο οποίο επέβαιναν με ακόμα ένα άτομο. Την οδύνη του για το θάνατο και του δεύτερου δασοπυροσβέστη εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, στη Σολέα η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη και απειλεί την περιοχή της Ασίνου, ενώ σε ύφεση βρίσκονται κάποια από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι σύντομα θα αναχαιτισθεί η πύρινη λαίλαπα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικρατεί άπνοια, γεγονός το οποίο διευκολύνει το έργο της πυρόσβεσης.

Τα κύριο μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται από τους πρόποδες του βουνού της κοινότητας Κούρδαλι προς τα Σπήλια και στην περιοχή Ροτσιά στο δάσος Αδελφοί.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν εκ νέου οι ρίψεις νερού από τα 16 πτητικά μέσα, της Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ενώ καθ’ όλη της διάρκειας της νύκτας επιχειρούσαν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά έχει κατακάψει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης.

Λόγω της κατάστασης ανακοινώθηκε και η εκκένωση μοναστηριών και αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής. Πυρομαχικά και εικόνες αξίας μεταφέρθηκαν σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ εκκενώθηκαν και χωριά. 

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του Νίκου Αναστασιάδη, λόγω της συνεχιζόμενης δύσκολης κατάστασης με την μεγάλη πυρκαγιά, η σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την κατανόηση, που επέδειξε.