21 Ιούνιος 2016, 00:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούνιος 2016, 00:22

Μεγάλη φωτιά κατακαίει την Κύπρο – Νεκρός ένας δασοπυροσβέστης

  • Μεγάλη φωτιά κατακαίει την Κύπρο – Νεκρός ένας δασοπυροσβέστης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Κύπρος, με την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή και κατακαίει το νησί από τρία διαφορετικά μέτωπα. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες είναι τεράστια ενώ όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ένας δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του, όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό. Επίσης, τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται εκτός ελέγχου από χθες στους πρόποδες του Τροόδους.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. 

Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος. Τα πτητικά μέσα επιχείρησαν μέχρι και αργά το απόγευμα της Δευτέρας και θα επανέλθουν με το πρώτο φως της μέρας. Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις με τη συνδρομή των εθελοντών.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Είναι χαρακτηριστικό το tweet του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Τη συμπαράστασή του στην κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου, που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά στην περιοχή Ευρύχου, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται. Ελλ. δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα».