20 Ιούνιος 2016, 23:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2016, 21:51

Μηνύματα Κοτζιά σε Σκόπια και Αλβανία

  • Μηνύματα Κοτζιά σε Σκόπια και Αλβανία

Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε μεν να υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος της πΓΔΜ σχετικά με τη μη τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών ενόψει των εκλογών, κατακεραύνωσε όμως τη γειτονική χώρα καταλογίζοντας έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας. 

«Το κεντρικό πρόβλημα των Σκοπίων είναι ότι έχει έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας διαλόγου και συμβιβασμού και αυτό οφείλεται στη στάση ορισμένων... φίλων αυτής της χώρας που την εκπαίδευσαν με τρόπο ώστε να μην είναι σε θέση η ηγεσία της να κάνει και εσωτερικούς συμβιβασμούς και εσωτερικές δημοκρατικές πρακτικές» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ακόμη ότι «οι πραγματικοί φίλοι της σταθερότητας αυτής της χώρας είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία» και έστειλε εμμέσως ένα ακόμη μήνυμα, με αποδέκτη τα Τίρανα, για την έξαρση του εθνικισμού στη χώρα, προειδοποιώντας ότι η πολιτική της όξυνσης των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα δεν θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. 

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε προ δύο ημερών με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και τις θέσεις που παρουσίασε για λύση του προβλήματος ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κυπριακό.