20 Ιούνιος 2016, 12:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2016, 12:40

Την πρώτη γυναίκα δήμαρχο της Ρώμης έβγαλε η κάλπη

  • Την πρώτη γυναίκα δήμαρχο της Ρώμης έβγαλε η κάλπη
    Βιρτζίνια Ράτζι, η νέα δήμαρχος της Ρώμης και η μεγάλη νικήτρια των δημοτικών εκλογών (φωτ.: EPA / Jawad Jalali)

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων των ιταλικών δημοτικών εκλογών επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των exit poll των δημοσκοπικών εταιριών. Στη Ρώμη κέρδισε τη δημαρχία με το εντυπωσιακό ποσοστό του 67,3%, η υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι. Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Ρομπέρτο Τζακέτι δεν ξεπέρασε το 32,7%.

«Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά», δήλωσε η Ράτζι.

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», πρόσθεσε η 35χρονη Ιταλίδα δικηγόρος.

Στο Τορίνο, επίσης, η υποψήφια των Πέντε Αστέρων, Κιάρα Απεντίνο, υπερίσχυσε με ποσοστό 54,6% έναντι του απερχόμενου δημάρχου Πιέρο Φασίνο (45,4%) του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόκειται, πιθανότατα, για το αποτέλεσμα που εξέπληξε περισσότερο τους πολιτικούς αναλυτές, από τη στιγμή που η θητεία του Φασσίνο θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό πετυχημένη.


Οι ψηφοφόροι της Βιρτζίνια Ράτζι πανηγυρίζουν τη μεγάλη της νίκη στη Ρώμη (φωτ.: EPA / Jawad Jalali)

Στο Μιλάνο τη νίκη εξασφάλισε, τελικά, ο κεντροαριστερός Μπέπε Σάλα με 51,7%, έναντι του 48,3% του κεντροδεξιού Στέφανο Παρίζι. Στη Νάπολη κέρδισε την αναμέτρηση της κάλπης κέρδισε άνετα ο αυτόνομος, αριστερός απερχόμενος δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος άγγιξε το 66,9% των ψήφων. 

Ο κεντροαριστερός Βιρτζίνιο Μέρολα εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Μπολόνια με ποσοστό 54,7%, ενώ την δημαρχία της Τεργέστης κατέκτησε ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα με το 52,6% των προτιμήσεων.

Οι πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στέλνουν ένα αρκετά ανησυχητικό πολιτικό μήνυμα προς την κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι, η οποία θα μπορούσε να απειληθεί, στο εγγύς μέλλον, από το κίνημα Πέντε Αστέρων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό.