19 Ιούνιος 2016, 14:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2016, 19:50

Ποντιακός μαχαλάς η κεντρική πλατεία της Χίου (φωτο, βίντεο)

  • Ποντιακός μαχαλάς η κεντρική πλατεία της Χίου (φωτο, βίντεο)
    Οι περίπου 100 χορευτές έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση στην πλατεία του νησιού (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χίου / Facebook)

Το είπαν και το έκαναν οι Πόντιοι της Χίου. Μετέτρεψαν, την Παρασκευή 17 Ιουνίου, την πλατεία «Νικόλαος Πλαστήρας» του νησιού σε ποντιακό μαχαλά με μουσικές, τραγούδια, γεύσεις και μυρωδιές του Πόντου.

Η 1η Γιορτή Ποντιακού Μαχαλά που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Χίου στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλους τους παριστάμενους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Νικολαϊδης μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης υποστήριξε ότι είναι δυνατόν να «παντρέψεις» τον Πόντο με τη Χίο και αυτό έγινε όχι μόνο μέσα από τις γεύσεις, αλλά και μέσα από το χορό, υποστηρίζοντας ότι οι μισοί από τους περίπου 100 χορευτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση είναι Χιώτες. Χόρεψαν όμως «σαν να είναι Πόντιοι, από την καρδιά του Πόντου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γεύσεις και αρώματα Πόντου και Χίου πλημμύρισαν την πλατεία στη γευσιγνωσία που οργανώθηκε με πρωταγωνίστριες τη βραβευμένη Πόντια μαγείρισσα και παραγωγό ποντιακών ζυμαρικών και εδεσμάτων Ελένη Τομπουλίδου, η οποία έφτιαξε πίτα περέκ και την Άννα Στρατάκια η οποία έφτιαξε και παρουσίασε χιώτικα εδέσματα.

Τα βλέμματα όλων όμως μαγνήτισε το πολυπρόσωπο χορευτικό που έκανε θεαματική είσοδο στην πλατεία με ένα «Σεράντα μήλα κόκκινα πούλι μ’ σ’ ένα μαντήλ δεμένα».

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Άννα Κλαδιά, μίλησε επίσης ο ιστορικός, συγγραφέας και επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ Στέφανος Τανιμανίδης για τον ποντιακό ελληνισμό και τις σχέσεις των Ελλήνων του Πόντου με τη Χίο.

Παρέστη επίσης ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και πλήθος κόσμου που πρόσφερε απλόχερα το θερμό χειροκρότημά του στους διοργανωτές και τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ17
ΙΟΥΝΙΟΣ
2016