19 Ιούνιος 2016, 12:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούνιος 2016, 12:48

Μικρό προβάδισμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

  • Μικρό προβάδισμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ
    Η Βρετανία παραμένει υπό το σοκ της δολοφονίας της, που όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές θα επηρεάσει το κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. (

Τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ και ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα υπό το κράτος του σοκ που προκάλεσε η άγρια δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ, η εκστρατεία που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ φαίνεται να επανακτά οριακό προβάδισμα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο.

Η σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας «Sunday Times» έδωσε προβάδισμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 44% έναντι 43% όσων τάσσονται υπέρ του Brexit.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου, αλλά δεν αποτυπώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, τις αντιδράσεις των πολιτών στη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ.

Η Sunday Times υπογραμμίζει ότι η ανοδική τάση των ποσοστών υπέρ της παραμονής στην ΕΕ αποτελεί αντανάκλαση της αυξανόμενης ανησυχίας των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit.

Άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε ποσοστό 42% στο «In» και 45% στο «Out».

Η προεκλογική εκστρατεία των δύο στρατοπέδων, η οποία ανεστάλη μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ, θα επαναληφθεί ουσιαστικά την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με ένα ντιμπέιτ στο Στάδιο Γουέμπλεϊ, ενώπιον 6.000 ανθρώπων.