18 Ιούνιος 2016, 17:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2016, 17:20

Πρώτη Θεία Λειτουργία στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

  • Πρώτη Θεία Λειτουργία στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο
    O Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία των Ψυχών, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισσάμου Χανίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος

Θεία Λειτουργία με τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισσάμου Κρήτης. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος. Παρέστησαν, ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Στην ακολουθία του Σαββάτου των Ψυχών μνημονεύθηκαν ειδικότερα και τα ονόματα όσων εργάστηκαν για την προπαρασκευή και σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος μιλώντας στο ρ/σ 89,5 τόνισε πως «Ήταν πολύ συγκινητικό ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τέλεσε τρισάγιο για τις ψυχές των προκατόχων μας Πατριαρχών, Μητροπολιτών, Επισκόπων και λαϊκών που προετοίμασαν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εδώ και εξήντα χρόνια. Αναφέρθηκαν ονόματα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

»Πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι πρόσφατα τα κείμενα ή η προσπάθεια. Διαρκεί δεκαετίες. Οι Προκάτοχοί μας κατέβαλλαν τεράστιο κόπο. Είχαν τη γνώση και την σοφία να θεμελιώσουν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Εμείς οι νεότεροι επεξεργαστήκαμε κείμενα του 1983 και του 1986, τα οποία απλώς έπρεπε να επικαιροποιήσουμε και όχι να αλλάξουμε.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος, σε ερώτηση αν υπάρχει απάντηση από τις τέσσερις Εκκλησίες που απέχουν στην πρόσκληση που τους εστάλη εχθές από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο για να συμμετάσχουν στις εργασίες, διευκρίνισε ότι «για την ώρα δεν έχουμε κάτι νεότερο. Θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή».