18 Ιούνιος 2016, 13:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2016, 13:20

Το συμβολικό δώρο του Αλέξη Τσίπρα στον Μπαν Κι-μουν

  • Το συμβολικό δώρο του Αλέξη Τσίπρα στον Μπαν Κι-μουν
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Το Μέγαρο Μαξίμου επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο Μπαν Κι-μουν, όπου είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός έκανε ένα δώρο, το οποίο είχε ένα ιδιαίτερο μήνυμα. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που έγινε σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο: ένα πορτοκαλί σωσίβιο.

Είναι ένα από τα χιλιάδες που βρέθηκαν στα ακριτικά νησιά τον τελευταίο χρόνο, αλλά –δυστυχώς– δεν αποδείχθηκαν όλα σωτήρια για τις ζωές των ανθρώπων που επιχείρησαν να διασχίσουν το ελληνικό πέλαγος αναζητώντας μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. «Είναι ένα εργαλείο ζωής», είπε ο Αλ. Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά από τη συνάντησή τους.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Υπογράμμισε την ευχή να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που έχει μειώσει τις προσφυγικές ροές, και σωσίβια σαν αυτό να μην χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιηθούν «από απροστάτευτους ανθρώπους, έρμαια των δουλεμπορικών δικτύων, για να σωθεί η ζωή τους». Ο Μπαν Κι-μουν παρέλαβε χαμογελαστός το σωσίβιο και το φόρεσε εκφράζοντας επαινετικά σχόλια για τους Έλληνες που «είστε αφοσιωμένοι στη διάσωση πολλών ανθρώπων σε δύσκολες συνθήκες».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ και συνεχίζοντας τόνισε πως επί του παρόντος «έχουμε προκλήσεις στη Συρία, βλέπουμε τη συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα αυτή, οφείλουμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να παρεμποδίσουμε την συνέχιση τέτοιων καταστάσεων και πώς θα φέρουμε μια πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας –επιπλέον θα πρέπει να δούμε το ειρηνευτικό στην Μ. Ανατολή».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ο Αλ. Τσίπρας αφού επισήμανε ότι «Έρχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του ΟΗΕ τόσο στην κρίση της Συρίας, όσο και στα άλλα τα μέτωπα, όπως η κρίση στη Λιβύη. Τόνισε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται από τον ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και είπε χαρακτηριστικά πως «Είναι καιρός να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, αναζητώντας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Οι εξελίξεις και η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αλλά και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε πριν ο Μπαν Κι-μουν αναχωρήσει για την Λέσβο όπου θα έχει επαφές με τις αρχές του νησιού και θα σχηματίσει πληρέστερη εικόνα για το Προσφυγικό.