4 Σεπτέμβριος 2013, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:08

Financial Times: Οι Έλληνες χάνουν τα σπίτια τους

  • Φόρος για εισοδήματα από ενοίκια από το πρώτο ευρώ

Με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τον πλειστηριασμό στην πρώτη κατοικία που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή ασχολούνται οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως χιλιάδες Ελληνες πολίτες οι οποίο αγόρασαν διαμερίσματα στις «καλές εποχές» της χώρας και πλέον αντιμετωπίζουν την απειλή της κατάσχεσης λόγω χρεών.

Σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ελλάδα επιδιώκει συμβιβασμό για το τέλος της απαγόρευσης του πλειστηριασμού στην πρώτη κατοικία», οι Financial Times υποστηρίζουν πως «όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, ένα διαμέρισμα μπροστά στην παραλία, ή ένα σπίτι σε χωριό με κήπο έγινε μια επένδυση την οποία μπορούσαν να κάνουν οι κάτοικοι της μεσαίας τάξης». Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει καθώς όπως σημειώνει το δημοσίευμα «μια έκρηξη στην δεύτερη κατοικία η οποία τροφοδοτείται από τις υποθήκες άρχισε να εμφανίζεται στην Ελλάδα καθώς βυθίστηκε στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μείνουν ένα σωρό ατελείωτα κτίσματα, πτωχευμένους τοπικούς εργολήπτες και ιδιοκτήτες χωρίς ρευστό που δεν μπορούν να τηρήσουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους».

Στη συνέχεια, οι FT τονίζουν πως «η ασπίδα προστασίας στην κατάσχεση κατοικιών των οποίων οι ιδιοκτήτες χρωστούν λιγότερα από 200.000 ευρώ, λήγει τον Δεκέμβρη. Οι δανειστές πιέζουν την εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά να επιτρέψει στις τράπεζες να κάνει πλειστηριασμό στις κατοικίες και τα εμπορικά κτίρια, για να ''μαλακώσει'' την στενότητα στη ρευστότητα και να αναζωογονήσει την ''θαμμένη'' αγορά ακινήτων».

Ωστόσο, ο πλειστηριασμός ακινήτων δεν θα είναι εύκολο να περάσει από την κυβέρνηση, τονίζει το δημοσίευμα καθώς περίπου 6 νομοθέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ανακοινώσει πως θα ψηφίσουν κατά της άρσης του πλειστηριασμού, αριθμός που είναι αρκετός για να ρίξει την κυβέρνηση. «Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθει να βρει μια λύση η οποία θα προστατεύει την πρώτη κατοικία της οποία οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις, ενώ εξαπολύει ''σαφάρι'' για τους ''μπαταχτσήδες'' οι οποίοι μπορούν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν». Την ίδια στιγμή, οι τραπεζικοί εκτιμούν ότι περίπου 30% των δανειοληπτών μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν θέλουν, τονίζουν οι Financial Times.

Το δημοσίευμα παράλληλα υποστηρίζει, πως «καθώς η ακίνητη περιουσία εδώ και πολύ καιρό θεωρούταν η πιο ασφαλής επένδυση, οι Ελληνες έτρεξαν να αγοράσουν διαμερίσματα στο Αιγαίο και σε χωριά, τα χρόνια της ανάπτυξης. Ωστόσο, η πτώση 30% των τιμών στις κατοικίας από το 2010 και μετά, έχει οδηγήσει χιλιάδες δανειολήπτες παγιδευμένους σε μια αρνητική υποτίμηση».

Τέλος, οι Financial Times επισημαίνουν πως ο πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, η οποία «θα κρατήσει σκληρή γραμμή τον επόμενο μήνα που θα έρθει στην Ελλάδα», για να ελέγξει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: thestival.gr