18 Ιούνιος 2016, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούνιος 2016, 17:13

Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης: Από τη Σαμψούντα στην πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου

 • Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης: Από τη Σαμψούντα στην πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου
  Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης έχει βιτρίνα που συναγωνίζεται με άνεση τον γαστριμαργικό πλούτο των ευρωπαϊκών ντελικατέσεν (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
 • Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης: Από τη Σαμψούντα στην πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου
  Από τον Κοσμά Σωτηριάδη (αριστερά) ξεκίνησαν όλα. Τον διαδέχθηκε επάξια ο γιος του, Μιχάλης (δεξιά)
 • Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης: Από τη Σαμψούντα στην πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου
  Η ιστορία του Παντοπωλείου της Θεσσαλονίκης...
 • Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης: Από τη Σαμψούντα στην πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου
  Τη σκυτάλη της οικογενειακής επιχείρησης κρατά ο Γιώργος Σωτηριάδης με τη σύζυγό του Ζωή και τα δυο παιδιά τους

Δεν υπάρχει σημείο στην Ελλάδα που να στρέψεις το βλέμμα σου, να μιλήσεις με κόσμο και να μην σου πουν για κάποιον Πόντιο του οποίου η οικογένεια έφτασε κυνηγημένη στη μητέρα πατρίδα, αλλά παρά τις κακουχίες κατάφερε όχι μόνο να στεριώσει αλλά και να προκόψει, αφήνοντας σπουδαία κληρονομιά στις γενιές που ακολουθούν. Από μια τέτοια οικογένεια κατάγεται ο γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός Γιώργος Σωτηριάδης, ο σημερινός ιδιοκτήτης μιας… πεντανόστιμης και σχεδόν αιωνόβιας ελληνικής επιχείρησης που βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Το pontos-news.gr μίλησε μαζί του για το «Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης», ένα κατάστημα-παράδεισο για τους καλοφαγάδες της συμπρωτεύουσας αλλά ευτυχώς όχι μόνο γι' αυτούς, αφού όποιος από εμάς επιθυμήσει κάποιο από τα προϊόντα του μπορεί να το προμηθευτεί κάνοντας παραγγελία διαδικτυακά ή τηλεφωνικά.

Την αρχή έκανε ο Κοσμάς
Οι παλαιότεροι γνωρίζουν πως το παντοπωλείο είναι η επάξια συνέχεια του μπακάλικου «Κοσμάς» στην αγορά Μοδιάνο. Εκεί στέγασε, το 1924, το επιχειρηματικό του όνειρο ο Κοσμάς Σωτηριάδης, ο παππούς του Γιώργου που έφτασε κυνηγημένος στη Θεσσαλονίκη από τη Σαμψούντα το 1922, σε ηλικία 27 ετών.


Λίγο να σου αρέσουν αυτά που πουλάει το Παντοπωλείο, βλέποντας αυτή την εικόνα δεν θέλεις να φύγεις από εκεί!

«Ήταν από τους πρώτους Ποντίους που ήρθαν τότε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η οικογένειά μας από τις πρώτες των παντοπώληδων που είχαν επιχείρηση στην πόλη. Οι άνθρωποι εδώ τον υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή. Οι πελάτες μας ήταν η διαφήμισή μας» λέει στο pontos-news.gr o εγγονός και νυν ιδιοκτήτης της επιχείρησης, που ασχολείται με το αντικείμενο από παιδί.

Τον Κοσμά διαδέχθηκε ο Μιχάλης, πατέρας του Γιώργου, ο οποίος κράτησε τα ηνία του μαγαζιού το ίδιο καλά και το εξέλιξε ακόμα περισσότερο για να το παραδώσει στην τρίτη γενιά, τον Γιώργο και τη σύζυγό του τη Ζωή – η οποία αν και δεν μας μίλησε, μάθαμε ότι έχει βάλει το μαγικό χέρι της στην περαιτέρω πρόοδο του Παντοπωλείου, που βρίσκεται πέντε χρόνια τώρα στην οδό Κομνηνών.

Μια ισχυρή ελληνική οικογενειακή επιχείρηση
«Εγώ και η σύζυγός μου είμαστε η τρίτη γενιά, ενώ τώρα συμμετέχουν η κόρη και ο γιος μου δηλαδή η τέταρτη γενιά. Τα παιδιά έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και μεράκι. Για μένα είναι σημαντικό γιατί η παράδοση συνεχίζεται. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρχει αυτή η επιχείρηση» μας λέει ο Γιώργος.


Δεκαοκτώ άτομα απασχολούνται στο κατάστημα του Γιώργου Σωτηριάδη

Από το πόσο «συμπαγής» είναι η δουλειά φαίνεται και από την απήχηση που έχει στον κόσμο όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Θεσσαλονίκης, καθώς και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Η παρουσία τους σε εκθέσεις του εξωτερικού, π.χ. στη Γαλλία και τη Γερμανία, και ο σοβαρός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Παντοπωλείο, τους έχει βοηθήσει να αποκτήσουν πιστή πελατεία και σε άλλες χώρες.

Παρ' όλα αυτά δεν θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της δικής τους ετικέτας προϊόντων, που θα τους έκανε ακόμα πιο γνωστούς στον κόσμο. «Είναι πιο σωστό ο πελάτης να βλέπει όλη την πορεία του προϊόντος μέχρι να φτάσει στα χέρια του, και όχι να είναι κάτω από μια κοινή ετικέτα. Πρέπει να ξέρει ποιος είναι ο παραγωγός, ο τόπος παραγωγής. Εάν βάλεις την ετικέτα σου, χωρίς να είσαι αυτός που το έχει παραγάγει, απλώς και μόνο επειδή το πουλάς, θεωρώ πως αποδυναμώνεις το προϊόν, το κάνεις απρόσωπο…» λέει.

Χιλιάδες ελληνικές και ξένες ετικέτες
«Βλέπουμε πάρα πολλές ετικέτες ελληνικών προϊόντων. Ξέρετε πόσες έχετε στο μαγαζί;» τον ρωτάμε. «Τι να σας πω; Μιλάμε για χιλιάδες ετικέτες. Δεν μπορώ να σας απαντήσω» εξηγεί, χωρίς να χρειάζεται να μας πει περισσότερα, αφού το ανθρώπινο μάτι κυριολεκτικά χάνεται στα αμέτρητα ονόματα, χρώματα και σχήματα των συσκευασιών.

Ξιδάτα αυγά ορτυκιών (φωτ.: Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης / Facebook)

Και πώς επιλέγουν τα προϊόντα; Άραγε τα δοκιμάζουν όλα; «Ψάχνουμε σε μικρές οικοτεχνίες από όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να είναι νοικοκυρεμένες, με ποιοτικά προϊόντα. Τις περισσότερες φορές, ναι δοκιμάζουμε ό,τι βάζουμε στο μαγαζί μας. Κάποιες φορές όμως μας κάνουν προτάσεις και οι πελάτες μας. Όσο για τις ξένες ετικέτες και αυτές επιλέγονται με προσοχή, κυρίως από τις διεθνείς εκθέσεις όπου πηγαίνουμε. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι πραγματικά από τα κορυφαία στον κόσμο. Και να σας πω, πρέπει να υπάρχουν στην ελληνική αγορά για να λειτουργούν ως παράδειγμα και κίνητρο για τις δικές μας εταιρείες» σημειώνει ο Γιώργος Σωτηριάδης.


Μπροστά σε αυτήν τη βιτρίνα η ομάδα του pontos-news.gr στάθηκε για αρκετά λεπτά. Θέλαμε να τα αγοράσουμε όλα!

Στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης απασχολούνται 18 άτομα, όλοι από τη Θεσσαλονίκη. «Δουλεύουμε διπλές βάρδιες γιατί το μαγαζί είναι ανοιχτό από τις 08:00 έως τις 23:00. Η δουλειά δεν σταματάει ποτέ. Εκτός από την πώληση των προϊόντων στο κατάστημα, κάνουμε αποστολές και σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα μας και από την ιστοσελίδα μας» λέει.

Όταν επικαλούμαστε την εμπειρία του για να ρωτήσουμε εάν οι Έλληνες παραγωγοί έχουν καλά εξαγώγιμα προϊόντα, δεν διστάζει λεπτό να μας απαντήσει «φυσικά και έχουν!».

«Υπάρχουν Έλληνες παραγωγοί που παρά τις αντίξοες συνθήκες κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και τα καταφέρνουν. Έχουμε πολλά ελληνικά προϊόντα εφάμιλλα με τα εισαγόμενα. Εξάλλου πρέπει να εξάγουμε εάν θέλουμε να πηγαίνει καλά η οικονομία μας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να μείνουμε στάσιμοι» υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας.


Ο Λευτέρης είναι πιστός πελάτης του Παντοπωλείου τουλάχιστον 20 χρόνια

Η τεράστια ποικιλία των προϊόντων που μπορεί κανείς να βρει στο κατάστημα –καβουρμάς Σουφλίου, αποξηραμένα μανιτάρια Καστοριάς, αυγά Χαμινάδος, όσπρια Πρεσπών, κρίταμα Πηλίου, τσιτσίραυλα Χίου, σουτζούκι και παστουρμάς Αρμενίας, κρόκος Κοζάνης, χαμόν Ανδαλουσίας, λουκάνικα Βαυαρίας, σολομός Σκωτίας, άπειρα dressing, γεύσεις Άπω Ανατολής, νηστίσιμα, σαρακοστιανά, γλυκά, χαλβάδες κ.ά.– του χάρισαν το βραβείο του Καλύτερου Παντοπωλείου της Ελλάδας για το 2015 από το περιοδικό Γαστρονόμος της Καθημερινής.

«Μας τιμά αυτή η επιλογή γιατί αποτελεί επιβράβευση των κόπων μας. Προσπαθούμε συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι, και να προσέχουμε τα προϊόντα που φέρνουμε στο κατάστημά μας» μας λέει, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του Παντοπωλείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να φεύγει δυσαρεστημένος.

Και ριζότο του ραντεβού, του χορτοφάγου, του ψαρά... (φωτ.: Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης / Facebook)

Τα λεγόμενα του Γιώργου Σωτηριάδη σπεύδει να επιβεβαιώσει ο χαμογελαστός και πιστός πελάτης του Λευτέρης, που είπε στο pontos-news.gr ότι εμπιστεύεται το κατάστημα περισσότερα από 20 χρόνια για τις αγορές του. «Είμαι πελάτης από το μαγαζί στη Μοδιάνο. Πάνω από 20 χρόνια» λέει χαμογελώντας, ενώ αγοράζει την αγαπημένη του γραβιέρα Κρήτης και αλλαντικά Δράμας, και αφού πρώτα μας συστήνει να αγοράσουμε παστό μπακαλιάρο.


Πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις από τις ελληνικές και ξένες ετικέτες

Τελειώνοντας η συνέντευξη, ρωτάμε τον ποντιακής καταγωγής ιδιοκτήτη εάν θέλει να προσθέσει κάτι, και εκείνος μας εντυπωσιάζει με την επιθυμία που διατυπώνει. «Χαρά μας θα ήταν να δημιουργούνταν κι άλλα καταστήματα σαν το δικό μας σε όλη τη χώρα, ώστε οι παραγωγοί να βρίσκουν περισσότερους χώρους πώλησης των προϊόντων τους, να υπάρχει υγιής και δίκαιος ανταγωνισμός και να προοδεύει η οικονομία της Ελλάδας» μας λέει πριν να μας ευχηθεί καλή επιστροφή στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ-κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου.
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας
.

Gallery