20 Ιούνιος 2016, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούνιος 2016, 16:44

Yπέρβαροι έφηβοι οι μεσήλικες που κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια

  • Yπέρβαροι έφηβοι οι μεσήλικες που κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια
    Ακόμα και οι έφηβοι με δείκτη μάζας σώματος στα φυσιολογικά όρια διαθέτουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ως ενήλικες (φωτ.: EPA / Varga Gygry)

Οι έφηβοι που είναι υπέρβαροι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ως μεσήλικες, καταδεικνύει νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανίκα Ρόζενγκρεν της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Η έρευνα έγινε σε ένα τεράστιο δείγμα 1,6 εκατ. ανδρών και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια στη μέση ηλικία ήταν αυξημένος ακόμη και για όσους στην εφηβεία είχαν δείκτη μάζας σώματος* (ΔΜΣ) εντός των φυσιολογικών ορίων (18,5 έως 25). Και αυτό είναι νέο και μη αναμενόμενο εύρημα, όπως τόνισαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος άρχιζε από τα επίπεδα δείκτη μάζας 20 και αύξανε όσο μεγαλύτερο βάρος είχε κάποιος ως έφηβος.

Για ΔΜΣ 35 και άνω (σοβαρή παχυσαρκία) ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας σε ηλικία 45-50 ετών ήταν σχεδόν δεκαπλάσιος, ενώ για κάποιον με ΔΜΣ 30-35 (απλή παχυσαρκία) στην εφηβεία του, ο κίνδυνος ήταν εξαπλάσιος σε σχέση με κάποιον που είχε ΔΜΣ 18,5-20. Η μέση ηλικία διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας στη μελέτη ήταν τα 47 έτη. Η έρευνα αφορούσε μόνο άνδρες, ενώ επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας είναι γενικά μικρότερος στις γυναίκες.

* Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους (σε κιλά) διά του τετραγώνου του ύψους (σε μέτρα).