16 Ιούνιος 2016, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2016, 19:05

Στα βυζαντινά Ευχάιτα, το κέντρο της Γης κατά Google

  • Στα βυζαντινά Ευχάιτα, το κέντρο της Γης κατά Google
    (Φωτ.: Bernard Gagnon/ Wikipedia)

Το γεωγραφικό κέντρο της Γης βρίσκεται στον Δυτικό Πόντο και συγκεκριμένα στα βυζαντινά Ευχάιτα, το σημερινό Τσόρουμ, σύμφωνα με την υπηρεσία Google Maps. Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της διαδικτυακής υπηρεσίας, το γεωγραφικό κέντρο του πλανήτη βρίσκεται στις συντεταγμένες 40°52′N 34°34′E, και είναι στην ύπαιθρο του Τσόρουμ.

Ανάλογες μετρήσεις είχε κάνει το 1973, ο φυσικός Άντριου Τζ. Γουντς στο Σαν Ντιέγκο, εντοπίζοντας το γεωγραφικό κέντρο της Γης 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το 2003, ο Χόλγκερ Άιζενμπεργκ είχε καταλήξει με τις δικές του μετρήσεις στην ίδια περιοχή.


Το γεωγραφικό κέντρο της Γης σύμφωνα με την Google

Τα Ευχάιτα, κοιτίδα των Χετταίων, ήταν ένα από τα αστικά κέντρα της ποντιακής ενδοχώρας στο δρόμο που οδηγούσε από την Αμάσεια προς τη Γάγγρα και την Άγκυρα και θεωρούνταν σημαντικό εμπορικό κέντρο. Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής έχτισε εκεί τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, καθώς θεωρούσε ότι η νίκη του επί των Ρώσων του Σβιατοσλάβου, το 971, οφειλόταν στη βοήθειά του.

Το ελληνικό στοιχείο στο Τσόρουμ επανεμφανίστηκε το 1870-75, εποχή που το λιμάνι της Σαμψούντας άρχισε να παρουσιάζει έντονη κίνηση και άνθησε το εμπόριο σε όλη τη γύρω περιοχή.

Πρώτα ήρθαν έμποροι από την Κερμίρα και τη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Τους ακολούθησαν Πόντιοι από την Αμάσεια και το Ακ νταγ Ματέν, οι οποίοι αποίκησαν κατά κύριο λόγο επτά χωριά κοντά στο Τσόρουμ. Τα ποντιακά χωριά ήταν τα Κιορουτζέκ, Καρατζά ορέν, Ακ Πουνάρ, Σαρί Καγιά, Αγτζάκιοϊ ή Αγτζάκογιουν, Χιτίρκιοϊ και Γετί Κιοζ. Ήταν αμιγώς ελληνικά, εκτός από το Αγτζάκιοϊ και το Κιορουτζέκ όπου υπήρχαν λίγες οικογένειες Τούρκων.

Τα χωριά έιχαν όλα εκκλησία και τα περισσότερα σχολείο, και οι κάτοικοί τους ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία.

Μετά την Ανταλλαγή, οι περισσότεροι από τους κατοίκους αυτών των χωριών εγκαταστάθηκαν στην Έδεσσα και τις Σέρρες.

  • Με πληροφορίες από τον ταξιδιωτικό οδηγό του Σάββα Καλεντερίδη Δυτικός Πόντος, Βιθυνία-Παφλαγονία, εκδ. Ινφογνώμων.