16 Ιούνιος 2016, 08:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2016, 08:40

Την Παρασκευή εγκρίνεται και τυπικά η δόση των 7,5 δισ. ευρώ

  • Κατεπείγουσα ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις
    (Φωτ.: EPA / STR)

Την πολιτική έγκρισή τους για την πρώτη επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή Σύνοδo στο Λουξεμβούργο, χωρίς ωστόσο να κάνουν εκτενή συζήτηση για την Ελλάδα. Η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα ληφθεί (εκτός απροόπτου) την Παρασκευή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή το Eurogroup.

Τα χρήματα εκτιμάται ότι θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα.

Από το ποσό αυτό, 1,8 δισ. ευρώ προβλέπεται να διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. «Είναι η πρώτη ενημέρωση Τύπου στην οποία δε χρειάζεται να μιλήσω για την Ελλάδα», δήλωσε με ικανοποίηση υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ενόψει του Eurogroup.

Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα που αντιστοιχούν στη φθινοπωρινή υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν, «αλλά θα τα δούμε μετά το καλοκαίρι με περισσότερη ενέργεια». Ερωτηματικό παραμένει εάν στο Eurogroup γίνει συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν οι ισολογισμοί των Τραπεζών.