15 Ιούνιος 2016, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2016, 09:36

Π. Καμμένος: Να μείνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

  • Η Άγκυρα θέλει να τερματιστεί η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπέρ της παράτασης της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που πιστεύεται ότι έχει συμβάλει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και υπέρ της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις επιχειρήσεις «Sophia» και «Endeavor» για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τάσσεται η ελληνική πλευρά. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από τις Βρυξέλλες στις οποίες βρίσκεται για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος αποτελεί προίμιο της ετήσιας συνόδου κορυφής του οργανισμού στη Βαρσοβία στις 8 και 9 Ιουλίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την ανατολική και νότια διάσταση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ, την ώρα που η Αγκυρα έχει βάλει ως στόχο της συνόδου να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει να δημιουργηθεί υπηρεσία πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Ελλάδας.

«Συνομιλούμε με τη Ρωσία, έχουμε συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών και με την Ιορδανία και την Ινδία. Περιμένουμε σύντομα την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ινδίας στην Ελλάδα και σχεδιάζουμε συνεργασία τόσο στα εξοπλιστικά όσο και ευρύτερα» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις και με χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε την πρόταση της ΕΕ, να αναλάβει την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης σε ελληνικό έδαφος, καθώς υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων με Λίβυους που έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία.