15 Ιούνιος 2016, 08:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2016, 08:32

Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο

  • Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής. Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της πρότασής του για «δίκαιη κοινωνία», που θα γίνει την Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης, θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο Μαξίμου με θέμα τον εκλογικό νόμο. 

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διαμορφώσει το σκηνικό «συμμαχίας των 200» στη Βουλή, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αριθμεί 153 βουλευτές, ενώ 50 βουλευτές διαθέτουν αθροιστικά τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης (16 ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά, 15 ΚΚΕ, 10 Ποτάμι, 9 Ένωση Κεντρώων) και υπάρχουν ακόμη τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές (Παναγούλης, Θεοχάρης, Νικολόπουλος, Γρηγοράκος). 

Συνεπώς, η κυβέρνηση θα χρειαστεί τη στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, αν θέλει να συγκεντρώσει η πρότασή της τα 2/3 της Βουλής και ο νόμος να τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει αναλογικό νόμο με πλαφόν το 3% ώστε να το προσφέρει ως δέλεαρ στα υπόλοιπα κόμματα. Στη ΝΔ είναι κατά της απλής αναλογικής , ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει το νόμο με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.