14 Ιούνιος 2016, 23:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2016, 00:28

Οι εργοδότες θα γλιτώνουν το πρόστιμο εάν προσλαμβάνουν τους ανασφάλιστους

  • Πληρώνουν εργαζόμενους με κουπόνια σούπερ μάρκετ και... κάρτες Βουλγαρίας!

Όσοι εργοδότες εντοπίζονται να έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους, προτείνεται να μπορούν στο μέλλον να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.550 ευρώ, αν τους προσλάβουν στην επιχείρησή τους. Αυτή είναι η πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Εργασίας, για να λειτουργήσει ως αντίμετρο στα πολύ τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επίσης, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αύξηση των εσόδων, λόγω καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν μειωθεί η ανασφάλιστη εργασία κατά 50%, τότε τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών θα αυξηθούν έως 1 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρόταση μένει να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, οι οποίοι αντιτίθενται στον περιορισμό του προστίμου. Η ελληνική πλευρά, όμως, αντιπαραβάλει το στοιχείο ότι από το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, όταν θεσμοθετήθηκε η ποινή των 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο, μόλις το 20% έχει εισπραχθεί.

Στα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας είναι και το γεγονός ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση, για να μειωθεί το πρόστιμο, να επανελέγχει την επιχείρηση μετά από εννέα μήνες. Εάν διαπιστώνεται ότι ο εργαζόμενος συνεχίζει να δουλεύει κανονικά και οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται χωρίς προβλήματα, τότε θα μειώνεται το πρόστιμο και μετά το δεύτερο επανέλεγχο, θα καταργείται. Διαφορετικά, θα καταβάλλεται κανονικά.