14 Ιούνιος 2016, 21:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2016, 21:53

Στην Κω την Τετάρτη ο δήμαρχος Αλικαρνασσού για μια ιστορική συμφωνία

 • Στην Κω την Τετάρτη ο δήμαρχος Αλικαρνασσού για μια ιστορική συμφωνία
  Ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης (αριστερά) με τον δήμαρχο Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν (φωτ.: kos.gov.gr)

Στην Κω φτάνει την Τετάρτη, στις 12:30 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Αλικαρνασσού (τουρκικά: Bodrum, Μπόντρουμ) Μεχμέτ Κοτσαντόν προκειμένου να επισφραγιστεί η ιστορική συμφωνία των δύο δήμων για την ανακήρυξη της περιοχής, ως τουριστικής ζώνης και τον έλεγχο και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Μισή ώρα αργότερα (13:00) ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης θα υποδεχθεί τον Τούρκο ομόλογό του στο δημαρχείο του νησιού και αργότερα θα υπάρξουν δηλώσεις των δύο δημάρχων προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Δήμο Κω, πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, που περιλαμβάνει:

 1. Ανακήρυξη τουριστικής ζώνης που θα περιλαμβάνει τους δύο δήμους.
 2. Συνεργασία στην ανάσχεση και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
 3. Από κοινού διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και εκθέσεων για την προώθηση και προβολή της Κω και της Αλικαρνασσού, ως τουριστικών προορισμών.
 4. Συνεργασία στη δημιουργία visacenters τόσο στην Κω όσο και στην Αλικαρνασσό.
 5. Δύο κοινές συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων το χρόνο ( το πρώτο εξάμηνο στην Κω και το δεύτερο στο εξάμηνο στην Αλικαρνασσό) όπου θα συναποφασίζονται κοινές δράσεις και θα αναζητούνται νέα πεδία συνεργασίας.
 6. Πολιτιστικές ανταλλαγές και ενδεχόμενο διοργάνωσης από κοινού ενός Φεστιβάλ τη θερινή περίοδο.
 7. Προώθηση εμπορικών και επιχειρηματικών συνεργασιών.
 8. Κοινές δράσεις τουριστικής προβολής και ανάπτυξης.
 9. Δημιουργία ιστότοπου σε τέσσερις γλώσσες με πληροφορίες και χρηστικό περιεχόμενο για κάθε περιοχή.

Ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με την τουρκική αντιπροσωπεία θα συστήσει την τριμελή ομάδα που θα αναλάβει την ευθύνη σύνταξης και διαμόρφωσης της συμφωνίας ανάμεσα στους Δήμους Κω και Αλικαρνασσού, στην οποία θα μετέχουν ο αντιδήμαρχος κ. Σιφάκης και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και της Ένωσης Ξενοδόχων. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και των φορέων του νησιού, μαζί με την ενημέρωση των πολιτικών εκπροσώπων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ιστορική αυτή συμφωνία.