14 Ιούνιος 2016, 13:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2016, 13:27

Αναβίωσαν οι αρχαιοελληνικοί αγώνες της αρχαίας Νεμέας (βίντεο-φωτο)

  • Δεκάδες άνθρωποι φτάνουν κάθε χρόνο στη Νεμέα για να πάρουν μέρος στους Νέμεους Αγώνες (φωτ.: nemeangames.org)

Μοναδικές στιγμές έζησαν οι λάτρεις των αρχαίων αθλητικών αγώνων το διήμερο 10-12 Ιουνίου στη Νεμέα, όπου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε η 6η Νεμεάδα, στο ναό του Νεμείο Διός στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης.

Την έναρξη των αγώνων που διοργανώνονται από τον Σύλλογο Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων –και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, τον ΕΟΤ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος– έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος με στίχους από τη ραψωδία Ζ’.


(φωτ.: Derek Gatopoulos)

Την τελετή και έναρξη της 6ης Νεμεάδας, παρακολούθησε εκτός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Κορίνθιας Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Τσόγκας και Χρήστος Δήμας, ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Καλαντζής και πλήθος κόσμου που είχε από νωρίς συρρεύσει στον αρχαιολογικό χώρο.

Νωρίτερα, η ιστορική χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είχε καλωσορίσει τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο, με πλήθος επισήμων να χαιρετίζουν την 6η Νεμεάδα. Τον πυρσό άναψαν η Νεμέα και η Εκεχειρία από την ιερή φλόγα του βωμού, ενώ η υψίφωνος Γελένα Γιοβάνοβιτς -Μπακοπούλου απήγγειλε την ωδή στη Νεμέα, σε στίχους και μελωδία του Γιώργου Κωστούρου και σε διασκευή του Χρήστου Ζορμπά.


(Φωτ.: NikosLygeros.org)

Οι αγώνες δρόμου πραγματοποιήθηκαν κατά φύλο και ηλικία και όσοι συμμετείχαν δεν κυνηγούσαν κάποιο ρεκόρ, δεν περίμεναν μετάλλια, παρά μόνο στεφάνια αγριοσέληνου, όπως δηλαδή γινόταν και στην αρχαιότητα.

Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων είναι καρπός των 40ετών ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ στο πανελλήνιο ιερό του Νεμείου Διός στη Νεμέα, του ενθουσιασμού και της προθυμίας των κατοίκων της Νεμέας, που αισθάνονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν μια σημαντική υπηρεσία στο σημερινό κόσμο, λόγω της τύχης τους να έχουν ρίζες στη Νεμέα.

Gallery