14 Ιούνιος 2016, 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2016, 10:53

Θεατρικό για τον Πόντο στο 3ο δημοτικό σχολείο Ψαχνών

  • Θεατρικό για τον Πόντο στο 3ο δημοτικό σχολείο Ψαχνών
    Στιγμιότυπα από την παράσταση (φωτ.: eviawelle.gr)
  • Θεατρικό για τον Πόντο στο 3ο δημοτικό σχολείο Ψαχνών
  • Θεατρικό για τον Πόντο στο 3ο δημοτικό σχολείο Ψαχνών
  • Θεατρικό για τον Πόντο στο 3ο δημοτικό σχολείο Ψαχνών

Ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού παρουσίασαν την Πέμπτη 9 Ιουνίου, οι μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου Ψαχνών Ευβοίας, στην αυλή του σχολείου τους.

Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων, αναζήτησαν όλη τη χρονιά πληροφορίες για τους Έλληνες του Πόντου, μελέτησαν τη γεωγραφία του τόπου τους και τις χώρες που βρίσκονται γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, άκουσαν ποντιακά παραμύθια, ήρθαν σε επαφή με την ιδιαίτερη διάλεκτό τους και αναζήτησαν την αντιστοιχία ποντιακών λέξεων στην ελληνική καθομιλουμένη γλώσσα.

Παρατήρησαν τις παραδοσιακές στολές τους και άκουσαν τα τραγούδια τους με τους πονεμένους στίχους που αναφέρονται κυρίως στη χαμένη τους πατρίδα και τον ξεριζωμό.

Όλα όσα έμαθαν στο ταξίδι αυτό αναζήτησης της γνώσης, τα παρουσίασαν μέσω ενός εμπνευσμένου θεατρικού που εξιστορούσε τη ζωή των Ποντίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ποντιακούς χορούς που χόρεψαν μέλη του χορευτικού Συλλόγου Χαλκίδας «Τ΄αλωνάκι», ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι παριστάμενοι γεύτηκαν ποντιακές λιχουδιές, στην προετοιμασία των οποίων συμμετείχαν και οι μαθητές. Τα παιδιά καθοδήγησαν στην όμορφη δημιουργία τους οι δάσκαλοί τους Γιώργος Κοντογιαννίδης και Ασημίνα Καραμούζη.

Πηγή: eviawelle.gr