14 Ιούνιος 2016, 08:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2016, 08:30

Ψαλίδισμα στον κατώτατο μισθό θέλουν ξανά οι δανειστές

  • Ποια μέτωπα θα ανοίξουν το φθινόπωρο

Σε ψαλίδισμα του κατώτατου μισθού, με κατάργηση των επιδομάτων και των τριετιών, αλλά και σε περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στοχεύουν οι θεσμοί, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, το φθινόπωρο.

Παράλληλα, πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν και για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών.

Στόχος στο μέλλον να πραγματοποιούνται μόνο αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του 50% +1 των μελών ενός κλάδου και όχι με απλή πλειοψηφία ενός ΔΣ, όπως συμβαίνει σήμερα.

Στη θέση αυτή η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να βρει συμπαραστάτη και τη ΝΔ. Στο σκέλος του κατώτατου μισθού, οι δανειστές θεωρούν ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα κινείται στα επίπεδα 650-700 ευρώ το μήνα, όταν το 2009 ήταν στα 1.000 ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι ο κατώτατος μισθός από το 2012 και μετά θεσμοθετήθηκε στα 586 ευρώ μικτά, και για νέους έως 25 ετών στα 510 ευρώ, οι θεσμοί πιστεύουν ότι η μικρή διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τον μέσο μισθό, λειτουργεί ως αντικίνητρο για την απασχόληση.

Άρα, εάν καταργηθεί το σκέλος των τριετιών και των επιδομάτων, που αυξάνουν τις κατώτατες αποδοχές, τότε αυτό το αντικίνητρο περιορίζεται.

Τέλος για τις ομαδικές απολύσεις, οι πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ εστιάζονται στο να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της διαδικασίας, που μπορεί να μπλοκάρει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.