13 Ιούνιος 2016, 22:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2016, 23:01

Να μπει το τσαμικό στην διμερή ατζέντα επιμένει η Αλβανία

  • Να μπει το τσαμικό στην διμερή ατζέντα επιμένει η Αλβανία

Μετά το σάλο που προκάλεσε η προκλητική ενέργεια ανάρτησης πανό σε αγώνα του Euro 2016 που «κατήγγειλε» τη γενοκτονία της Τσαμουριάς και την σκληρή αντίδραση της Βασ. Σοφίας, ο εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ Γκλεβίν Ντερβίσι επανήλθε στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι «το τσαμικό είναι ουσιώδες θέμα στις διμερείς σχέσεις ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως οι Έλληνες «αντί να επικεντρωθούν στο πράσινο γήπεδο και τη μαγεία του ποδοσφαίρου, επικεντρώθηκαν στη θάλασσα των ερυθρόμαυρων φιλάθλων στο στάδιο»!

Λάδι στη φωτιά έριξε και  ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων PDIU Σπετίμ Ιντρίζ λέγοντας ότι τώρα η ελληνική διπλωματία πρέπει να αποφασίσει πώς να διαχειριστεί την εισαγωγή του τσαμικού στην διμερή ατζέντα, και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Το τσαμικό είναι ζήτημα που εξακολουθεί να στάζει αίμα, και είναι ακόμη νωπά τα ίχνη από τις χιλιάδες δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες και καταστροφές των τόπων λατρείας».

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο με τα Τίρανα για ένα θέμα, «που όσο και αν το βάζουν οι Αλβανοί στην ατζέντα αυτό όλο έξω θα μένει...», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν χθες διπλωματικοί κύκλοι.

Επίσημη ανακοίνωση-απάντηση δεν εκδόθηκε, ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν με νόημα: «Οι εγκληματίες πολέμου και οι συνεργάτες των ναζιστών, δεν μπορούν να μιλούν για γενοκτονίες...».

Μπακογιάννη: Θέμα Τσάμηδων δεν υπάρχει
Από τη μεριά της η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε από τη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από την έναρξη της ανοιχτής συνεδρίασης της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στην οποία παρευρέθηκε ότι:  «Δυστυχώς έχουμε επιδείνωση των σχέσεών μας με την Αλβανία. Οι Αλβανοί έχουν μπει σε λογική σοβινιστική και επιθετική, κάτι που δεν βοηθάει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας [...] Πιστεύω ότι η απάντηση της Ελλάδας πρέπει να είναι κοφτή και αποφασιστική: Θέμα Τσάμηδων για εμάς δεν υπάρχει. Τελεία και παύλα».