14 Ιούνιος 2016, 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2016, 11:20

Οι γεύσεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας πηγή έμπνευσης στο Mount Athos Area Kouzina

  • Οι γεύσεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας πηγή έμπνευσης στο Mount Athos Area Kouzina
    (Φωτ.: Facebook / Mount Athos Area Kouzina)

Για την περιοχή του Άθω είναι το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς. Το φεστιβάλ Mount Athos Area Kouzina χρησιμοποιεί ως… αφετηρία το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής προκειμένου με όχημα τις γεύσεις και τα αρώματα να ταξιδέψει σε όλη τη γαστρονομική μας κληρονομιά.

Το Mount Athos Area Kouzina διαρκεί από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και είναι χωρισμένο σε πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες.

Έτσι, μετά τα αφιερώματα στην αρχαιοελληνική, τη θαλασσινή και τη μοναστηριακή κουζίνα, ήρθε η σειρά για το εβδομαδιαίο αφιέρωμα στον Πόντο και στη Μικρά Ασία, μέσω των επιρροών επιρροών που δέχθηκε η προαθωνική χερσόνησος. Στην 4η εβδομαδιαία θεματική ενότητα του φεστιβάλ τα πιάτα και οι μαγειρικές-ζαχαροπλαστικές τεχνικές είχαν σαν έμπνευση τη γαστρονομική κληρονομιά των συγκεκριμένων περιοχών.

Η έναρξη έγινε με την εκδήλωση «Από την Ήπειρο στην Καππαδοκία», κατά τη διάρκεια της οποίας μέλη της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων σε συνεργασία με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουρανούπολης παρουσίασαν στο κοινό μοναδικές συνταγές και τρόπους μαγειρικής έκφρασης «οι οποίες προέβαλαν μια ολόκληρη γαστρονομική διαδρομή στο χρόνο, από το πιο δυτικό μέχρι το πιο ανατολικό ελληνικό στοιχείο», όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν και δεκάδες εθελοντές.

Στη συνέχεια ο σεφ Λευτέρης Αθανασόπουλος διοργάνωσε ένα μάθημα μαγειρικής, το οποίο είχε στόχο να αναδείξει τις επιρροές από τη γαστρονομική παράδοση των Μικρασιατών. Ο bartender Γιώργος Μακρόπουλος παρουσίασε το «signature Kouzina cocktail», φτιαγμένο από μουντοβίνα και ντόπιες σπιτικές μαρμελάδες.

Η γιορτή συνεχίσθηκε στην Αμμουλιανή. O σεφ Μιχάλης Χαραλαμπίδης ετοίμασε μενού 10 ιδιαίτερων πιάτων, μέσα από το οποίο παρουσίασε ολόκληρη τη γαστρονομική ιστορία της Σμύρνης, της Γαλημής και της Προικόνησσου, όπως αυτή εξελίσσεται σήμερα στο αμμουδερό νησί. Εξάλλου, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου παρέδωσαν μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ενώ η Γιώτα Τσακνή πήρε… πάνω της τη «Γιορτή του Πόντου» και συνδύασε τα ψαρικά με τα λαχανικά δημιουργώντας αξεπέραστες γευστικές δημιουργίες.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τη «Γιορτή γεύσεων της Μεσογείου», την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 20:00, στο Aristoteles Holidays Resort & Spa της Ουρανούπολης. Πρόκειται για ένα μπάρμπεκιου με θαλασσινά, φρέσκα ζαρζαβατικά και τοπικά προϊόντα. Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Το φετινό Mount Athos Area Kouzina θα ολοκληρωθεί με την απονομή των ομώνυμων βραβείων.

  • Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Mount Athos Area Kouzina στο Facebook.