16 Ιούνιος 2016, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2016, 12:50

Όλα όσα θα γίνουν στο 9ο Φεστιβάλ Παιδικών Ποντιακών Χορών στη Βέροια (φωτο, βίντεο)

  • Όλα όσα θα γίνουν στο 9ο Φεστιβάλ Παιδικών Ποντιακών Χορών στη Βέροια (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Φώτης Φανιάδης)
  • Όλα όσα θα γίνουν στο 9ο Φεστιβάλ Παιδικών Ποντιακών Χορών στη Βέροια (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Φώτης Φανιάδης)
  • Όλα όσα θα γίνουν στο 9ο Φεστιβάλ Παιδικών Ποντιακών Χορών στη Βέροια (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Φώτης Φανιάδης)

Λίγες ημέρες μένουν μέχρι τη στιγμή που εκατοντάδες χορευτές και δεκάδες μουσικοί από τους επτά νομούς του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας (Ημαθίας, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλίας και Πιερίας) θα πλημμυρίσουν το Φιλίππειο Γυμναστήριο Βεροίας για το 9ο Φεστιβάλ Παιδικών Ποντιακών Χορών. Με τις παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές τους και με το πιο ωραίο τους χαμόγελο θα περάσουν τα δικά τους αθώα και ατόφια μηνύματα για τον Πόντο και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, στο Μνημείο των Ηρώων της Βέροιας θα γίνει κατάθεση στεφάνων για όλα τα παιδιά που έφυγαν από τη ζωή από ατύχημα ή άλλη αιτία.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Μελίκης και Περιχώρων «Η Ρωμανία», και μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Σοφία Παυλίδου μίλησε στο pontos-news.gr και έδωσε μια εικόνα για το γεγονός του Σαββάτου.

Με το χορό ομάλ’ Κερασούντας θα γίνει η είσοδος των χορευτών υπό τους ήχους της λύρας των Γιάννη Κωνσταντινίδη και Στέφανου Σισμανίδη και το νταούλι του Ηλία Αποστολίδη, ενώ αργότερα ένας-ένας οι νομοί θα παρουσιάσουν το δικό τους πρόγραμμα με τους δικούς τους μουσικούς.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν για την προσφορά τους στον ποντιακό πολιτισμό ο αείμνηστος Κωστίκας Τσακαλίδης, ο τραγουδιστής Κώστας Καραπαναγιωτίδης και οι χορευτές Ξενοφών Σοφιανίδης από τους Γεωργιανούς και ο Νίκος Παλασίδης από τον Άγιο Γεώργιο Βεροίας.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν ο Μελέτης Σισμανίδης και η Ηλιάνα Παμπουχίδου.

Μετά το τέλος του φεστιβάλ όλοι οι χορευτές που θα συμμετάσχουν θα φιλοξενηθούν για δείπνο στο κέντρο «Σείριος», όπου αναμένεται μεγάλο παραδοσιακό γλέντι. Όσοι δεν καθήσουν, θα πάρουν πακέτο το φαγητό, μας ενημερώνει η Σοφία Παυλίδου, δείχνοντας πως η φιλοξενία είναι το Α και το Ω για την εκδήλωση.

Συντονιστής χοροδιδάσκαλος του 9ου φεστιβάλ είναι ο Βαγγέλης Λάχανης από το Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, ενώ βοηθοί του η Μαρία Δεμερτζίδου από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας και ο Σταύρος Μπαζούκης από το Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου.

Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από τον Παύλο Σαρημιχαηλίδη από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, τον Φώτη Φανιάδη από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, τον Βαγγέλη Σεβεντεκίδη από το Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, τη Σοφία Παυλίδου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Μελίκης και Περιχώρων «Η Ρωμανία» και τον Αντώνη Καγκελίδη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Ρεπορτάζ: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ18
ΙΟΥΝΙΟΣ
2016