13 Ιούνιος 2016, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2016, 10:47

Ποια προαπαιτούμενα ζητούν οι δανειστές για τα 2,8 δισ. ευρώ

  • Εκταμιεύτηκαν σήμερα 5,7 δισ. ευρώ από τον ESM
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

«Καύσωνα» προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου επιφύλαξαν στην κυβέρνηση για το καλοκαίρι οι δανειστές.

Όπως προκύπτει από έγγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η Ελλάδα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης ως το φθινόπωρο.

Αντιθέτως, καλείται να εφαρμόσει:

  • 15 μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ (θα εκταμιευθεί σε ένα ή περισσότερα κομμάτια), με την αυστηρή προειδοποίηση ότι τα χρήματα θα χαθούν αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα έως τις 31 Οκτωβρίου.
  • 41 παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου, η οποία, όπως προειδοποίησε προχθές ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, «θα είναι απαιτητική, αλλά όχι περισσότερο από την πρώτη αξιολόγηση».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι δεν θα απαιτηθεί και τέταρτο μνημόνιο, εάν εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως προϋπόθεση για να αρθούν τα capital controls είναι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.


Πιέρ Μοσκοβισί (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Στη λίστα των 15 προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ του φθινοπώρου ξεχωρίζουν απαιτητικά μέτρα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται, η αξιολόγηση των συμβουλίων των τραπεζών ως το τέλος Ιουνίου, η συμφωνία με τους δανειστές εντός του Ιουνίου για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του, η μεταφορά δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο Κατοχικό Ταμείο, η κύρωση της συμφωνίας για το Ελληνικό από τη Βουλή, μέτρα για την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ο διορισμός των μελών του συμβουλίου διοίκησης της Αρχής, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η προκήρυξη για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ τον Ιούλιο.

Για τη δεύτερη αξιολόγηση, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι οι παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, η Ελλάδα δεσμεύεται για ευθυγράμμιση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. εντός του Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, θα πρέπει: να ψηφίσει το Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020, να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και να ολοκληρώσει την «πρώτη φάση εξορθολογισμού» των ειδικών μισθολογίων (η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ισοδύναμα ως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να μην ισχύσει το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών από το 2017).