12 Ιούνιος 2016, 18:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2016, 17:22

Νίκος Κοτζιάς: Απορίας άξιο πώς πέρασε το πανό στο γήπεδο

  • Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κοτζιάς για τις εξελίξεις σε Ιράκ και Κουρδιστάν
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

«Ορισμένοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τον διάλογο Ελλάδας-Αλβανίας» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας το προκλητικό πανό που σήκωσαν Αλβανοί φίλαθλοι στο Euro 2016, το οποίο έκανε λόγο για «γενοκτονία της Τσαμουριάς». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Νίκος Κοτζιάς απέδωσε τη νέα πρόκληση Αλβανών εθνικιστών στην προσπάθεια συγκεκριμένων δυνάμεων στη γείτονα χώρα να υπονομεύσουν τον διάλογο της Ελλάδας και της Αλβανίας και να αποτρέψουν να διαμορφωθεί καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Eξέφρασε την απορία του για το πώς αυτό το πανό πέρασε μέσα στο γήπεδο, παρά τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν αυτή την περίοδο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η UEFA το κατέβασε αμέσως και δεν επέτρεψε να εμφανιστεί στην τηλεόραση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών καθιστώντας σαφές ότι χρησιμοποιήθηκαν «όλα τα εν δυνάμει όπλα της διπλωματίας». Αναλυτικότερα, ανέφερε πως η πρέσβης της χώρας μας στη Βέρνη έκανε άμεσες ενέργειες να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο και πρόσθεσε: «Κάναμε παραστάσεις στη Γαλλική Δημοκρατία, στην κυβέρνηση της Αλβανίας, καλώντας την να καταδικάσει όπως έκανε στη διάρκεια του ταξιδιού μου αυτούς τους σοβινισμούς κύκλων των Τσάμηδων». 

Επίσης, ανακοίνωσε πως έχουν κληθεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ οι πρέσβεις της Αλβανίας και της Γαλλίας.

Αναφερόμενος δε στην ιστορική πορεία του θέματος ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε: «Οι ηγέτες των Τσάμηδων στην Ελλάδα συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, ίδρυσαν τα κομιτάτα στους νομούς της Ηπείρου, που προσπάθησαν να υποκαταστήσουν το ελληνικό κράτος, λειτούργησαν ως δωσίλογοι και εγκληματίες πολέμου, και γι' αυτό αποχώρησαν από μόνοι τους, γιατί τα δικαστήρια θα τους καταδικάζανε σε θάνατο», ανέφερε.

Πρόσθεσε παράλληλα πως «υπάρχουν 200.000 Τσάμηδες Αλβανοί που πάντα ζούσαν στην Αλβανία, δεν έχουν μπει στην Ελλάδα ποτέ, δεν είχαν εισέλθει στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κάποιοι θέλουν να τους πούνε ότι οι καταδίκες και η αποχώρηση των εγκληματιών πολέμου από την ελληνική Ήπειρο αφορά και εκείνους ή στρέφεται ενάντια σε αυτούς».

Σε απολογία για το πανό κλήθηκε η αλβανική ομοσπονδία
Στο μεταξύ σε απολογία κλήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA η αλβανική ομοσπονδία για το προκλητικό πανό που σήκωσαν Αλβανοί φίλαθλοι πριν από τον αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας τους με την Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξελίξεις στην υπόθεση θα είναι άμεσες και οι Αλβανοί κινδυνεύουν από απλή επίπληξη και προειδοποίηση μέχρι και με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις, εάν κριθούν υπότροποι μια και το ίδιο εθνικιστικό παραλήρημα είχαν επιδείξει και στον αγώνα με τη Σερβία.